Statisticile optimiste privind interesul romanilor pentru ocrotirea mediului se lovesc de realitatile din teren. Reprezentantii Asociatiei producatorilor si distribuitorilor de echipamente electrice si electronice EcoTic considera ca tintele asumate de autoritatile de mediu sunt prea mari.
Tinta de colectare a deseurilor, de aproximativ 20% din vanzari, pe care Ministerul Mediului intentioneaza s-o impuna producatorilor si importatorilor de electronice si electrocasnice este prea mare, au declarat reprezentantii Eco Tic, citati de NewsIn.
Acestia contesta proiectul de lege supus dezbaterii publice si considera ca un procent realist s-ar situa in jurul a 10%. Mihai Posedaru, presedintele Eco Tic, sustine ca tinta aceasta este greu de realizat, la fel ca si cele de colectare impuse Romaniei de Uniunea Europeana.
„Romania are o putere de cumparare si un nivel de dezvoltare inferior celui din alte state precum Suedia sau Elvetia, unde acest sistem de colectare a deseurilor electronice si electrocasnice (DEE) dureaza de ani de zile si este foarte bine pus la punct. Nu poti sa pui aceeasi tinta de colectare a deseurilor pentru tarile foarte dezvoltate si cele aflate in curs de dezvoltare”, a declarat Mihai Posedaru. Potrivit directivei europene adoptate de tara noastra, pana la finele anului 2008 , in Romania trebuie sa fie colectate 4 kg de DEE-uri pe cap de locuitor, adica peste 80.000 tone. Date estimative arata ca anul trecut n-am reusit sa adunam decat 2.000 de tone.
Pentru mai multe informatii viziteaza Gardianul