Gardianul: Dumitru Prunariu: Terra se confrunta cu cinci pericole majore!

Nenorocirile care ameninta omenirea se impart in doua categorii; terestre si extraterestre. Asta inseamna pana la o suta de ani inainte. Generalul Dumitru Prunariu a identificat cinci dintre amenintarile cu care se poate confrunta omenirea in viitor. Ele sunt tot mai aproape si cu efecte de neimaginat pentru oameni.

Acum exact un secol, pe 30 iunie 1908, un meteorit cu un diametru de 60 de metri s-a dezintegrat zece kilometri altitudine deasupra Siberiei. Celebrul caz Tunguska. Pe o raza de 2.000 de kilometri patrati a distrus complet flora si fauna din acea zona. Cazul Tunguska si eruptia vulcanului Krakatoa sunt exemple ce palesc in fata viitorului sumbru. Generalul maior de aviatie(r) ing. Dumitru Dorin Prunariu, singurul astronaut al Romaniei si cel de-al 103-lea pamantean iesit in spatiu, a identificat pentru „Gardianul” cinci dintre amenintarile cu care se poate confrunta omenirea in viitor. Doua dintre ele sunt de natura terestra, unul chiar in care insisi oamenii sunt vinovati si trei de natura extraterestra.

Ciocnirea sistemului solar cu un nor de gaz cosmic

O prima serie de catastrofe care ar afecta viata pe Pamant este legata de ciclul deplasarii sistemului nostru solar prin Galaxie. „Asta presupune coliziunea sistemului solar cu un nor de gaz cosmic care ar ioniza puternic atmosfera terestra, schimbandu-i practic compozitia. In loc de cer, ne-am trezi cu dioxid de azot si cu descompunerea oxigenului si hidrogenului atmosferic in atomi. Un astfel de eveniment se intampla o data la 62-64 de milioane de ani. Noi mai avem in fata „doar” zece milioane de ani”, anticipeaza Dumitru Prunariu, in prezent seful Oficiului Roman pentru Stiinta si Tehnologie.

Exploziile stelare producatoare de radiatii Gamma

Un alt pericol urias, avertizeaza astronautul nostru, il reprezinta radiatiile Gamma produse de exploziile stelare. Exemplul dat de Dumitru Prunariu s-a petrecut in urma cu 440 de milioane de ani, atunci cand o supernova a explodat relativ aproape de sistemul nostru solar (n.r., la aproximativ 100 de ani lumina). „S-a perceput atunci ca o explozie de lumina la nivelul planetei noastre. Acest lucru distruge instantaneu stratul de ozon, iar nivelul de radiatii ultraviolete creste la sol foarte mult. Ataca si modifica ADN-ul vietuitoarelor si produce descompuneri in atmosfera terestra. Gazele rezultate sunt otravitoare. Se produce, de asemenea, o ecranare a radiatiilor solare de lungime de unda mare (n.r. – cele care incalzesc Terra), fiind lasate doar cele de lungime scurta care n-au efect de incalzire. Infrastructura electronica ar fi, practic, distrusa de nivelul radiatiilor. In acest caz se produce o racire a Pamantului si o intrare intr-o era glaciara. 95% din speciile de pe Pamant ar disparea din cauza ruperii lanturilor trofice si lipsei hranei. Umanitatea ar fi amenintata cu extinctia. Urmatoarea astfel de explozie stelara e greu de anticipat. Se poate produce oricand”, ne infricoseaza Dumitru Prunariu.

Asteroizii, pericolul cel mai apropiat pentru omenire

Al treilea pericol, si cel mai actual, e reprezentat de probabilitatea ciocnirii Terrei cu asteroizi. In prezent se tot vorbeste de Apophis, asteroidul care va trece foarte aproape de Pamant, la 40.000 de kilometri, in 2029. Numele acestuia este dat dupa spiritul antic al raului si distrugerii, din mitologia egipteana, care locuia in intunericul etern si al carui scop era sa distruga barca solara a zeului Ra care naviga deasupra cerurilor. Legenda spune ca, din cand in cand, Apophis reusea si lumea se cufunda in bezna. „Zilnic sunt descoperite corpuri ceresti a caror orbita poate sa treaca in urmatorii 100 de ani la distante comparabile cu distanta Pamant-Luna. Oricare prezinta un „potential periculos” de ciocnire cu Terra. Apophis e doar cel mai studiat. „Potentialul periculos” al lui Apophis e de 1 la 40.000. Adica o sansa din 40.000 sa loveasca si, cu toate acestea, toata lumea e alarmata. Ce nu cunoastem ne agita si ne sperie. Acest asteroid, daca ar intra in coliziune cu Terra, ar produce distrugeri la nivel continental. „Coridorul de risc”, in caz de impact, are o latime de aproximativ zece kilometri si se intinde din centrul Siberiei, peste Pacific si America Centrala, pana pe coasta de vest a Africii”, ne lamureste expertul nostru.

Incalzirea globala, cel mai apropiat inamic al omului

Pericolele de natura terestra cu care ne putem confrunta sunt atat naturale, cat si generate de noi insine. Efectele sunt, insa, asemanatoare. „Incalzirea globala, cauzata de cresterea excesiva a dioxidului de carbon din atmosfera, are drept consecinta incalzirea atmosferei si topirea ghetarilor. Perturbarea circuitului curentilor marini duce la incalzirea apei in zonele arctice, neoxigenarea zonelor adanci si, implicit, la amenintarea speciilor marine. Din cauza efectului de sera, radiatiile solare nu vor mai putea incalzi Terra, iar punctul final va fi o inevitabila glaciatiune”, confirma Dumitru Prunariu ceea ce toti expertii sustin de ani buni.

Fisurile din scoarta pot provoca eruptii de un milion de ani

O alta amenintare majora, cu cauze exclusiv pamantene, este crearea unor fisuri in scoarta terestra de dimensiuni continentale din cauza presiunii magmei asupra scoartei. „Un fenomen similar s-a petrecut in Siberia acum 250 de milioane de ani. Eruptiile au durat spre un milion de ani si au dus la extinctia a 95% din speciile de pe atunci. Efectele s-au simtit la nivel planetar din cauza gazelor toxice, a dioxidului de sulf. Au fost ploi cu acid sulfuric. Un astfel de eveniment, la o scara infinit mai mica, dar cu consecinte asemanatoare, s-a petrecut in 1883, dupa explozia vulcanului indonezian Krakatoa. Au fost efecte devastatoare si in partea diametral opusa a planetei, in Islanda. Gazele otravitoare si ploile acide au ucis, la un interval de timp scurt, 50% din populatia insulei si aproximativ 30% din flora si fauna locala. Din fericire, catastrofe ca in Siberia se petrec la 20 de milioane de ani”, incearca sa ne mai linisteasca astronautul roman.

Raport la ONU despre eventualele ciocniri cu asteroizi

Asociatia Exploratorilor Spatiului Cosmic care cuprinde 370 din cei 470 de cosmonauti ai lumii elaboreaza in prezent pentru ONU un Raport asupra pericolului ciocnirii Terrei cu corpuri ceresti si a posibilelor consecinte si a masurilor ce pot fi luate. Adica, in principal, despre evitarea dezastrului si luarea unor masuri organizatorice la nivel global in cazul unui astfel de dezastru. La elaborarea Raportului, ce va fi inaintat ONU, in februarie 2009, participa si Dumitru Prunariu: „Spre deosebire de alte calamitati naturale, ciocnirea cu corpuri ceresti e un fenomen previzibil cu multi ani inainte, ceea ce inseamna ca populatia poate fi evacuata, adapostita si aprovizionata, in timp util, in zone ce nu vor fi afectate major. NASA are ca sarcina din partea guvernului american ca, pana in 2020, sa identifice si sa catalogheze asteroizi, cu diametrul mai mare de o suta de metri si cu potential de ciocnire cu Terra in urmatorii o suta de ani. Pana acum 20-30 de ani, asteroizii nu au fost o prioritate a astronomilor. Acum, rata descoperirilor e exponentiala”.

spot_img

Ultimele știri