Gardianul: Doar un sfert din suprafata Romaniei mai este impadurita

Romania este codasa in Europa la capitolul suprafete impadurite, dupa defrisarile iresponsabile din ultimii ani. Doar un sfert din teritoriul tarii mai este impadurit, cifra care situeaza Romania pe locul fatidic cu numarul 13 intr-un clasament la nivel european.

"Tara noastra este, insa, cu 2,6% sub media europeana, de 29,3%", a declarat, ieri, Attila Korodi, ministrul mediului. In prezent, fondul forestier al Romaniei este de 6,5 milioane hectare, din care suprafata ocupata exclusiv de paduri e de 6,3 milioane de hectare.

Pe zone, statistica prezentata de Ministerul Mediului arata ca sapte judete au paduri pe mai putin de 10% din totalul teritoriului lor. Acestea sunt Calarasi, cu 4,2%, Teleorman – 5%, Constanta – 5,5%, Braila – 5,7%, Ialomita – 5,8%, Galati – 8,3% si Olt – 9,6%. Potrivit ministrului, alte tari similare ca relief si conditii climatice beneficiaza de suprafete mult mai mari de paduri.

Astfel, Austria se lauda cu un procentaj de 38%, Cehia si Slovacia – 34,7%, iar Bulgaria, cu 35,2%. In ceea ce priveste raportul dintre suprafata impadurita a unei tari si numarul de locuitori, Romania este pe
locul 10 la nivel european, cu 0,33 hectare pe locuitor. Fata de primele tari clasate Finlanda, Suedia si Norvegia, diferenta este uriasa. Fiecarui locuitor din cele trei tari nordice ii revin intre 2,3 si 4,6 hectare de padure.

"Pe plan mondial, suprafata minima impadurita a unei tari nu trebuie sa scada sub 25%, ceea ce insemna ca noi suntem cu putin peste aceasta limita minima stabilita", a aratat Korodi. Pana in 2010, autoritatile vor sa creasca "ratia" de verdeata pe cap de locuitor pana la 20 de metri, urmand ca in 2013, media sa ajunga la 26 de metri patrati de spatiu verde. De asemenea, Ministerul Mediului se bazeaza si pe realizarea de perdele forestiere pentru combaterea frecventei fenomenelor extreme, cum ar fi inundatiile si seceta.

Pentru mai multe informatii vizitati Gardianul

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri