Siretul a navalit iarasi peste doua dintre localitatile din albia lui din judetul Bacau, Saucesti si Tamasi. Acestea au fost cele mai vulnerabile localitati si la inundatiile din 2004-2005. Dupa revarsarile de apa catastrofale de acum patru ani, guvernul a alocat doar pentru cele doua localitati aproape un milion de euro pentru lucrari de protectie. Ar fi trebuit atunci sa se faca o taiere de cot care sa inlature peninsula care aparuse in albia raului si ceva consolidari intr-o alta zona a Siretului. Banii s-au dat, dar lucrarile nu au fost efectuate. La patru ani distanta, apele se razbuna pentru nepasarea si mai ales pentru jocurile de culise privind directionarea banilor catre persoane si firme agreate de Ministerul Apelor si Mediului de la acea vreme.
In vreme ce fostul primar sustine ca nimeni nu a facut nici un centimetru de lucrare, oficialii de la Directia Apelor spun ca primarii nu stiu ce vorbesc, iar fostul prefect, care se aratase indignat de situatie, acum, de la inaltimea functiei de secretar general al guvernului, spune ca isi aminteste de situatie, dar nu l-a interesat sa vada cum s-a finalizat. Doua lucrari pentru care romanii au platit din buzunarele lor aproape un milion de euro, bani care s-au si platit firmelor constructoare, sunt de negasit acum printre hartii si declaratii. Lucrarile au fost date unor firme prin incredintare directa, banii au fost decontati, doar ca nu se vede nimic din lucrari. Doar la Tamasi s-ar vedea ceva, dar nici vorba de suprafata care era in proiect, ci doar pentru 30%.
Reclamatiile au ajuns chiar si la Tariceanu
Toate aceste evenimente s-au derulat imediat dupa inundatiile din 2005. La Saucesti ar fi trebuit sa se efectueze o lucrare denumita „Taiere de cot rau Siret la Cotu Gros si Schineni”. Pentru aceasta s-au alocat si decontat anul trecut 1,2 milioane lei. Numai ca fostul primar spune ca lucrarea nu exista. „Eu nu stiu unde au facut ei lucrarea asta, dar la noi nu exista asa ceva. Nu s-a miscat un pai. Ce taiere de cot? Nici un metru liniar de pamant nu au evacuat. Am facut reclamatii la toate autoritatile posibile, inclusiv la Tariceanu, despre iminenta inundatiilor pe care o presupune aceasta zona, dar am fost luat in zeflemea. Mai mult, am pierdut alegerile din vara pentru ca oameni care stiau de lucrare cred ca eu am furat banii si de aceea nu s-a facut nimic. Au venit de vreo cateva ori si au facut niste masuratori. I-am dus eu cu barca, dar la atat s-au limitat”, ne-a spus fostul primar al comunei, Viorel Savin. Nemultumirile fostului primar nu se opresc aici. El spune ca Directia Apelor Siret a facut totusi ceva in zona: un dig, vai de capul lui, in sat, insa nu in preajma albiei. „Pe 16 decembrie 2006 s-a facut receptia acestui dig. Au fost de la toate ministerele posibile din Romania la inaugurare. Eu am refuzat sa semnez receptia pentru ca asa-zisul dig era facut la nivelul strazii. Ca sa semnez, am pus conditia ca digul sa fie suprainaltat cu 70 de centimetri, adica la nivelul apelor din 2005. Am mai cerut ca digul sa fie inierbat. Nu s-a facut nimic pentru ca mi-au zis ca nu se va mai vedea prea curand o navalire a apelor asa mare, poate in secolul viitor. Acum, acest dig este rupt in doua locuri”, a declarat Savin.
Secretarul general al guvernului spune ca nu stie nimic
O situatie similara se inregistreaza si in satul Furnicari din comuna Tamasi. Din indiguirea raportata la Bucuresti, a malului stang al Siretului din zona Furnicari, a fost efectuata doar o mica portiune. „In proiect erau prevazuti 500 de metri de indiguire, dar s-au facut lucrari doar pe 170 de metri. Acum se vad rezultatele cu ochiul liber. Raul s-a revarsat si a inundat 600 de hectare de pamant arabil. Doar varful porumbului se vede de sub ape. Au fost inundate mai multe anexe gospodaresti si o casa, iar cateva zeci de familii au fost evacuate”, ne-a declarat Veronica Dontu, primarul comunei Tamasi.
Incropeala de lucrari facute in zona comunelor Saucesti si Tamasi, afectate acum de inundatii, nu a fost in vizorul autoritatilor. Fostul prefect al judetului, Gabriel Berca, acum secretar general al guvernului, spune ca isi aminteste de scandalul de presa legat de lucrarile de amenajare si regularizare a unor cursuri de ape, dar ca a cerut controale la vremea respectiva doar pentru cele efectuate pe Valea Trotusului. „Am fost nemultumit in 2005 de incetineala cu care erau efectuate lucrarile si am cerut un control al Ministerului Mediului. Pentru ca in 2005 cele mai mari pagube au fost inregistrate din cauza revarsarii Trotusului, am cerut controale doar pentru aceste lucrari. Nu stiu nimic de lucrarile de pe Siret”, ne-a declarat Gabriel Berca.
Diguri acoperite cu hartii si declaratii
La vremea respectiva, functionarii de la Directia Apelor au explicat ca, de fapt, lucrarea din zona Saucesti provine dintr-un proiect mai mare prin care erau prevazute trei taieri de cot. Directorul de atunci, Tudorita Lungu, membru PD si diriguitorul modului de alocare a banilor, s-a spalat pe maini, spunand ca primarii mint. „In localitatile in care s-a intervenit, noi avem procesele-verbale de receptie a lucrarii. Primarii au semnat (desi ei neaga, n.r.), asa ca nu mai pot acum sa sustina ca nu s-a facut nimic”, s-a aparat directorul de la Directia Apelor. Acum, sefii de la Ape s-au schimbat, dar declaratiile sunt la fel de confuze. Directorul institutiei, Emil Vamanu, este imposibil de contactat, pentru ca el coordoneaza din Suceava situatia inundatiilor de pe Siret. Am incercat sa stam de vorba cu loctiitorii acestuia. Am fi vrut sa aflam de ce mai este necesara intarirea malurilor Siretului la Schineni, daca in 2005 s-au dat bani pentru efectuarea unor lucrari in zona si daca de atunci s-au mai obtinut alte finantari. Mihai Talpau, directorul tehnic al institutiei, doborat de oboseala dupa o noapte petrecuta pe malurile Siretului, ne-a indrumat catre seful serviciului de investitii. „Cum adica nu s-au facut lucrarile in 2005. Cu cine ati vorbit? Cu fostul primar? Pai s-au facut toate lucrarile, cum adica, dumneavoastra credeti ca noi am dat banii fara sa se fi facut nimic acolo? Trebuia sa mergeti cu cineva de la noi sa va arate unde s-au facut lucrarile. Cat despre banii care s-au mai alocat, daca vreti situatii financiare, cel mai bine este sa vorbiti cu seful serviciului de investitii, cu doamna Movila”, ne-a sugerat Talpau. I-am ascultat sfatul, dar am obtinut informatii partiale. „Trebuie sa stiti ca banii din 2005 au fost alocati pentru inlaturarea efectelor inundatiilor, nu erau lucrari de durata. Pentru zona aceea este efectuat un studiu de fezabilitate din 2006 prin care ar urma sa se aloce bani de la minister pentru lucrari permanente. Acum, studiul este la minister, care urmeaza sa ne aloce banii pentru investitie in functie de buget si prioritati”, ne-a spus si Paraschiva Movila, seful serviciului de investitii a Directiei Apelor Siret. Am vrut sa mai aflam si daca din 2005 s-au mai alocat fonduri pentru regularizarea Siretului sau al vreunui rau din judet. Paraschiva Movila ne-a cerut sa apelam la purtatorul de cuvant, dar nici acesta nu a reusit sa ne ofere informatiile solicitate. Un lucru este cert insa. O parte dintre lucrarile pentru care s-au alocat fonduri in 2005 au ramas doar pe hartie, iar la trei ani distanta nimic nu a mai stat in calea apelor.