Gardianul: Deputatii au dat liber la vanatoare in Delta Dunarii

Deputatii au adoptat, miercuri, proiectul de lege controversat care urmeaza sa schimbe actuala lege a vanatorii. Proiectul este contestat de organizatiile ecologiste, care spun ca, de fapt, reprezentantii puterii incearca sa ascunda realitatea si ca, nici mai mult, nici mai putin, acestia dau verde la vanatoare in Delta Dunarii, dar lasa si o portita libera amatorilor de vanat in rezervatiile naturale.

Conform vechii legi a vanatorii, nu se includeau in fondul de vanatoare suprafetele rezervatiilor stiintifice, ariile parcurilor nationale, cele strict protejate din cadrul zonelor umede de importanta internationala, dar si suprafetele siturilor patrimoniului natural universal, care includeau si Delta Dunarii. Proiectul de lege votat de deputati sustine insa ca este interzisa vanatoarea doar in zona strict protejata si zona tampon din cuprinsul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, ceea ce, potrivit organizatiilor ecologiste, ar da frau liber vanatorilor din Delta. Daca in proiectul initial, adoptat de Parlament, dar respins la promulgare de presedintele Traian Basescu, se dadea liber chiar si la vanatoarea in rezervatiile naturale protejate, acum, deputatii au mai "cosmetizat" putin acest punct din lege.

Practic, vanatoarea in parcurile nationale este restrictionata si permisa doar in cazul in care autoritatile se confrunta cu o epidemie, boala sau in cazul inmultirii peste limita admisa a unor specii. Astfel, "speciile de mamifere si pasari, inclusiv cele migratoare, la care vanatoarea este interzisa, se supun derogarilor adoptate de catre autoritatea publica centrala care raspunde de protectia mediului, cu avizul conform al administratorului", se arata in raport.

De altfel, Istvan Toke, secretar de stat din cadrul Ministerului Agriculturii, ne-a declarat ca exceptiile prin care se ingaduie vanatoarea in parcurile nationale sunt, de fapt, "extrageri". "In nici un caz nu se va putea vana in parcuri dupa cum vor vanatorii, ci doar in anumite cazuri extreme, cand rezervatia este amenintata de inmultirea anumitor specii, ca de exemplu sacalii, care ar dauna celorlalte specii. Oricum, extragerile vor putea fi facute doar la solicitarea conducerii rezervatiei care va hotari daca e nevoie de rarirea speciei", a explicat Toke. Reprezentantii organizatiilor ecologiste sunt insa sceptici atunci cand vine vorba de buna credinta a politicienilor.

"Proiectul da voie vanatorilor sa isi faca placerile doar in cazul in care exista o boala sau o epidemie printre specii, sau atunci cand acestea se inmultesc peste numarul admis. Dar cine si cum evalueaza daca acestea s-au imbolnavit sau inmultit necontrolat? Este foate sensibila aceasta exceptie, si tare imi este teama ca vanatorii vor profita din plin de ea", ne-a declarat ecologistul Gabriel Paun.

Practic, deputatii invita vanatorii in rezervatiile naturale, dar le interzic vanatul. Conform proiectului, anumite specii salbatice pot fi vanate in anumite perioade ale anului, chiar daca sunt protejate de lege. De altfel, presedintele Basescu a trimis spre reexaminare proiectul de lege initial, care trecuse de ambele camere ale Parlamentului, pe motiv ca incalca legislatia comunitara, ceea ce poate duce la declansarea de catre Comisia Europeana a procedurii de infringement prevazuta la articolul 226-228 din Tratatul CE.

spot_img

Ultimele știri