Caldura mai ieftina, poluare mai mare: Proiectul „CET Energoterm”, agreat de Consiliul Local Resita este singurul oras din cele opt ale judetului Caras-Severin in care agentul termic se furnizeaza in sistem centralizat. „CET Energoterm”, societatea din subordinea Consiliului Local, care functioneaza pe gaze naturale si pacura, se confrunta de ani buni cu o situatie economica dificila. Pe de-o parte, are de recuperat sume mari de la datornici – agenti economici si consumatori casnici, iar pe de alta parte, activitatea sa este influentata de pretul ridicat al gazelor naturale. Mai mult decat atat, in ultimii 15 ani a pierdut cel putin 20.000 de abonati care au optat pentru microcentralele de apartament.
In prezent, „CET Energoterm” mai are aproximativ 5.000 de relatii contractuale, motiv pentru care majoritatea centralelor si punctelor termice au fost vandute. In aceasta situatie, Consiliul Local si conducerea societatii au incercat sa gaseasca solutii alternative, performante si mai putin costisitoare. Asa se face ca, in ultima sedinta din fostul mandat, alesii resiteni au aprobat un proiect de hotarare privind asocierea cu o companie straina care produce agent termic folosind biomasa. Adica, din arderea deseurilor lemnoase.
Ideea in sine nu pare rea, mai cu seama ca Resita este inconjurata de paduri, ceea ce reprezinta o importanta sursa de materie prima. Numai ca noua investitie urmeaza sa fie amplasata in curtea „CET Energoterm”, a carei baza de productie se afla chiar in centrul municipiului, pe malul raului Barzava. Altfel spus, in loc sa scoata in afara orasului un potential poluator, consilierii locali il aduc intre cartierele de locuinte. Acestia ar fi putut gasi o alta locatie, de pilda Valea Terovei, acolo unde de ani de zile se incearca amenajarea unui parc industrial.
Praf si fum pentru resiteni
Locul respectiv prezinta avantajul ca se afla in apropierea soselei de centura a municipiului, lucru foarte important pentru transportatorii de materie prima. In varianta propusa de alesii locali, TIR-urile incarcate cu materie prima vor fi nevoite sa circule pe singurul bulevard din care se poate ajunge in curtea „CET Energoterm”.
Din pacate, acesta nu este singurul impediment legat de functionarea viitoarei centrale, pentru ca in permanenta va exista pericolul poluarii orasului. Unul dintre specialistii judetului in instalatii termice, inginerul Vasile Paul, sustine insa ca „cele doua cazane pentru producerea agentului termic, de 7 MW fiecare, indiferent de performanta lor, vor scoate fum si cenusa”.
„Resita este situata pe Valea Barzavei, iar in functie de directia vantului, fumul va fi purtat si intr-o parte, si intr-alta a orasului. Aprovizionarea propriu-zisa reprezinta o alta problema, zeci de camioane incarcate cu biomasa vor strabate singura cale de acces din partea de sus a orasului, in conditii de trafic intens. In mod normal, trebuie gasita o alta locatie, in conditiile in care peste tot in Europa agentii economici poluatori sunt obligati prin lege sa se mute in afara localitatilor”, a afirmat Vasile Paul.
Fara studiu de impact ecologic
Interesant este ca, desi a fost aprobat, proiectul nu are in acest moment un studiu de impact ecologic, fapt confirmat de directorul Agentiei pentru Protectia Mediului Caras-Severin, ing. Ilie Chincea. „Am auzit de o asemenea varianta, dar pana acum nimeni nu ne-a prezentat documentatia necesara. Din cate stiu, astfel de instalatii satisfac cerintele pentru a fi competitive, dar nu ma pot pronunta pana cand nu vom analiza documentatia”, sustine Chincea.
Si, inca un amanunt, nu lipsit de importanta: pentru functionarea celor doua cazane la capacitate maxima, este nevoie de 5 tone de deseuri pe ora si 120 de tone pe zi. O cantitate deloc neglijabila, chiar daca padurea sta sa cada peste Resita.