Gardianul de Transilvania: Baronii cuprului sifoneaza fata Romaniei: acuzatii in presa maghiara despre poluarea de pe raul Aries

Societatea comerciala „Energo Mineral” SA Baia Mare a fost amendata cu suma de 50.000 de lei de Garda de Mediu Alba dupa ce a evitat sa anunte o poluare accidentala produsa, in urma cu doua saptamani, la iazul de decantare a sterilului de la Valea Sesii. Iazul este principala zona de depozitare a sterilului rezultat in urma activitatii de exploatare a cuprului de la combinatul din Rosia Poieni.

Societatea „Energo Mineral” SA are ca actionar majoritar un offshore din Insulele Virgine, dar este in proprietatea asa-zisilor „baroni” ai cuprului, Horia Simu si Horia Pitulea. Acestia au preluat, prin consortiul „Cuprom” SA – „Energo Mineral” SA – „Ipronef” SA, activitatea de extractie a cuprului de la SC „Cuprumin” SA Abrud.

Comisarul-sef al Garzii de Mediu Alba, Marcel Danet, a declarat ca poluarea accidentala a avut loc in 18 iulie 2008 si s-a soldat cu mortalitate piscicola atat pe raul Aries, cat si pe raul Mures. „In urma ploilor intense a crescut nivelul apelor din iazul de decantare, care au patruns in sonda inversa si au fost evacuate in apa Vaii Sesii. De aici au ajuns in raul Aries si apoi in raul Mures. Cei de la societatea care administreaza iazul au spus ca nu sunt vinovati pentru poluare si ca mortalitatea piscicola nu s-a produs din cauza lor. Pentru ca nu au raportat la timp incidentul, am decis sa-i amendam cu 500 milioane lei vechi”, a declarat comisarul-sef Marcel Danet.

Despre poluarea nenuntata de la Valea Sesii au existat reactii chiar si in Ungaria. Cotidianul „Nepszabadsag” sustinea, in editia de vineri, ca „oficialii romani din domeniul protectiei mediului nu au informat opinia publica si omologii ungari despre o poluare masiva produsa pe raul Aries, la jumatatea lunii iulie”.

Marcel Danet a declarat insa ca informatiile privind poluarea au fost transmise la timp tuturor institutiilor abilitate sa gestioneze un asemenea eveniment, respectiv Institutia Prefectului Alba, Inspectoratul Judetean pentru Situatii de Urgenta, Apele Romane.

Iazul de la Valea Sesii este una dintre „bombele amorsate” din Muntii Apuseni. Ori de cate ori cantitatile de precipitatii sunt mai mari decat cele obisnuite, apele acide sunt evacuate accidental in raul Aries. Rezultatul este cresterea acciditatii apei si mortalitate piscicola.

De mentionat ca iazul este administrat, impreuna cu combinatul de la Rosia Poieni, de consortiul ce apartine oamenilor de afaceri Horia Simu si Horia Pitulea. Intre acestia si „Cuprumin” SA Abrud a fost incheiat, in iunie 2007, un contract de asociere in valoare de 155 milioane de euro, suma pe care consortiul s-a angajat sa o investeasca intr-o perioada de cinci ani pentru retehnologizarea exploatarii miniere de la Rosia Poieni.

In 9 august 2008 urma sa aiba loc licitatia de vanzare a actiunilor detinute de AVAS la „Cuprumin”, valoarea de pornire fiind stabilita la aproximativ 94 milioane lei, respectiv 25 de milioane de euro. Favoriti la cumpararea societatii erau, neoficial, Simu si Pitulea. AVAS a anulat insa licitatia dupa ce Comisia Europeana a anuntat probabilitatea declansarii unei anchete daca se constata acordarea de ajutoare de stat. Conducerea AVAS a anuntat ca privatizarea „Cuprumin” Abrud ar putea fi reluata in luna septembrie.

spot_img

Ultimele știri