Potrivit prognozei meteo, joi si vineri vor fi temperaturi maxime de pana la 25 de grade, iar sambata si duminica, vremea ar putea deveni instabila, mai ales in centrul, sudul, estul si sud-estul tarii, cu ploi si maxime ce pot scadea chiar si pana la 12 grade Celsius.
De astazi, romanii incep sa iasa, cu mic, cu mare, la gratarul traditional. Ca in fiecare an, de 1 Mai, padurile, lizierele si orice bucatica de zona verde vor fi luate cu asalt. Ministrul mediului, Attila Korodi, si-a exprimat ieri dorinta ca, in ziua de 1 Mai, cei care vor merge la picnic sa nu lase in urma mormane de gunoaie. „As dori sa nu fie Marea Debarasare a tot ceea ce inseamna deseuri din pet-uri, pungi de plastic sau hartie din masini, ci sa fie o zi in care ne comportam civilizat si ne simtim bine in mijlocul naturii”. Ministrul mediului a tinut sa mentioneze ca salubrizarea zonelor unde ies oamenii la iarba verde nu intra in responsabilitatea ministrului mediului, ci este o obligatie a autoritatilor locale si a proprietarilor de zone de agrement.
„Totusi, echipele noastre incearca sa previna transformarea intr-o ghena publica a soselelor, parcurilor si micilor poduri de la lizierele oraselor”, a spus Attila Korodi, care a anuntat ca a dat ordin Garzii Nationale de Mediu pentru a fi pe teren in aceasta perioada. „Echipe de cate doi comisari vor patrula in zonele de agrement, urmand sa aplice si amenzi celor care nu vor respecta legea. Atrag atentia ca amezile sunt destul de consistente: simpla aruncare de deseuri in spatii verzi poate atrage o amenda intre 50 si 100 de lei, iar abandonarea deseurilor si ambalajelor atrage o amenda intre 200 si 2.000 de lei”, a precizat ministrul. Amenzile pentru persoanele juridice vor ajunge pana la 20.000 de lei.
Totodata, Korodi a avertizat ca amenzile pentru depozitarea necontrolata a deseurilor de orice fel pot creste la 6.000 de lei pentru persoanele fizice si la 50.000 de lei pentru persoanele juridice. Attila Korodi a mai anuntat ca reprezentantii Garzii de Mediu vor efectua nu doar activitati de patrulare, ci si controale specifice in zonele de agrement pentru a verifica daca salubrizarea este facuta corespunzator. Ministrul mediului a mai spus ca actiunile au inceput chiar de marti prin scrisori de atentionare adresate cu titlu de atentionare din partea institutiilor de mediu. Companiei Nationale de Autostrazi i s-a cerut sa adopte masuri de salubrizare mai eficiente. Au fost trimise adrese si prefecturilor prin care li se cere sa coordoneze activitatile de salubrizare la nivel local. Korodi a criticat autoritatile locale pentru faptul ca „nu s-au inghesuit” sa instaleze tomberoane de gunoi in zonele in care romanii vor iesi la iarba verde de 1 Mai, facand totusi apel la cetateni sa stranga gunoaiele si chiar sa le duca acasa. „Mi-e greu sa cred ca autoritatile locale s-au dat peste cap in a instala cosuri si tomberoane de gunoi pentru ca oamenii sa poata arunca resturile ramase in urma gratarului si a petrecerii la iarba verde cu ocazia zilei de 1 Mai”, a declarat ministrul Korodi Attila. In aceste conditii, el a facut un apel la cei care vor iesi la iarba verde sa depaseasca aceste neajunsuri si sa ia cu ei sacii cu gunoaie „chiar si pana acasa” pentru a-i arunca la tomberon. „Asa cum si-au adus cele necesare, pot sa-si si ia inapoi gunoiul ramas in urma lor”, a apreciat ministrul, facand un apel la simtul civic al romanilor. Korodi a cerut si ajutorul ministrului de interne, Cristian David, de la care asteapta patrule suplimentare ale Politiei si Jandarmeriei, care sa-i prinda si sa-i amendeze pe cei care arunca gunoaie.
Numarul politistilor a fost suplimentat
Politia a suplimentat numarul de agenti care vor actiona, in perioada 30 aprilie – 4 mai, pentru fluidizarea circulatiei si prevenirea evenimentelor rutiere grave pe principalele drumuri catre punctele de trecere a frontierei si in marile orase, informeaza Inspectoratul General al Politiei Romane.
Astfel, de la aproximativ 1.700 de politisti rutieri, cati actioneaza zilnic, peste 3.200 vor fi prezenti pe sosele. Acestia vor fi sprijiniti si de lucratori de la formatiunile de ordine publica. Totodata, drumurile care leaga Capitala de Brasov si litoral vor fi supravegheate si din elicopterele Inspectoratului de Aviatie al MIRA. Pentru prevenirea accidentelor de circulatie cauzate de viteza excesiva ori neadaptata la conditiile de drum, toate formatiunile teritoriale de politie rutiera vor folosi cu maximum de eficienta aparatura de supraveghere a traficului. Capacitatea de actiune a Serviciului Politiei Rutiere Constanta a fost intarita prin detasarea temporara a mai multor autospeciale dotate cu aparatura de supraveghere a traficului si masurare a vitezei. Autoritatile au stabilit rute alternative de deplasare care pot fi utilizate in cazul aglomerarii anumitor tronsoane de drum. Astfel, pentru evitarea DN1 Bucuresti – Brasov, se poate circula pe: DN1A Bucuresti – Buftea – Ploiesti – Valenii de Munte – Cheia – Sacele – Brasov; DN71 Bucuresti – Targoviste – Pucioasa – Fieni – Sinaia. Turistii care-si vor petrece ziua de 1 Mai in statiunea Sinaia vor putea schia pe partia de mare altitudine Valea Dorului, cu conditia ca vantul sa nu bata cu putere si sa permita functionarea telecabinei care urca pana la Cota 2000. Partia Valea Dorului din statiunea Sinaia este, in prezent, singura de pe Valea Prahovei pe care turistii inca mai pot practica sporturi de iarna. Pensiunile membre ANTREC din judetele Brasov, Buzau, Cluj, Covasna, Harghita, Maramures si Neamt vor participa, in perioada 5 mai-15 iunie, la programul „Vacante la tara”, in cadrul caruia un sejur de sase zile va costa 150 de lei sau 195 de lei, in functie de clasificarea unitatii de cazare. Astfel, pretul unui pachet cu cinci nopti de cazare va fi de 150 de lei de persoana la pensiunile de doua margarete si de 195 de lei la unitatile de trei si patru margarete. Totodata, autoritatile anunta ca, in Constanta, s-a deschis de astazi sezonul estival.