Gardianul: Caracatita lemnului de la Harghita a incercat blocarea controlului silvic

In urma unor sesizari in legatura cu crimele comise impotriva padurii comunei Ghimes Faget, care produc daune de sute de mii de euro localitatii, Corpul de Control al Ministerului Agriculturii a declansat, la inceputul acestei saptamani, o ampla actiune de verificare a activitatii Ocolului Silvic din local. Scandalul a inceput insa miercuri dimineata, cand in jur de 80 – 100 de persoane s-au adunat in fata cladirii ocolului, pentru a-i impiedica pe oamenii trimisi de minister sa-si continue munca. Pentru a asigura linistea publica si siguranta echipei de control, s-a solicitat ajutorul Jandarmeriei Moinesti, iar inspectorii silvici si-au continuat activitatea, fiind insotiti pe culmile muntilor de politisti si jandarmi.

Actiunea de control al Ocolului Silvic din comuna Ghimes Faget a fost declansata in urma unor sesizari venite din partea a doi consilieri locali, Viorel Oltean si Ioan Barsan, care sustin ca padurea este defrisata in mod ilegal, producand daune de sute de mii de euro comunitatii. Echipa de control si-a inceput activitatea in cursul zilei de luni, iar in sat se susotea, tot de atunci, ca „aceste verificari se vor finaliza cu o bataie”. Nu s-a asteptat insa pana la finalizarea controlului, intrucat miercuri dimineata, cand inspectorii au vrut sa porneasca pe teren, au fost asteptati in fata ocolului (care este in aceeasi curte cu Primaria) de aproximativ 80 – 100 de persoane, care i-au impiedicat sa paraseasca curtea primariei pentru a merge in padure, in vederea continuarii verificarilor. Seful echipei de control, referent superior Cristian Budulean, de la Inspectoratul Teritorial Regim Silvic si Vanatoare Ramnicu Valcea, ne-a declarat ca inspectorii silvici au fost impiedicati in reluarea activitatii de aproximativ 100 de persoane ale comunei Ghimes Faget. „Inca de dimineata nu ne-am putut relua activitatea de control, care este dirijata de Directia de Control Silvic si Cinegetic Bucuresti, din cauza unor cetateni de la Ghimes Faget, care s-au prezentat in curtea Ocolului Silvic Ghimes Faget RA pentru a impiedica activitatea noastra, pur si simplu din motive personale”, a afirmat Budulean Cristian. Acesta a recunoscut, pentru „Gardianul”, ca, atunci cand a vazut in fata multimea adunata, s-a simtit amenintat. Inspectorii silvici au solicitat ajutorul Primariei si primarului comunei, precum si Postului de Politie Ghimes Faget. Dupa ora 13.00, cu „intariri” de la Politia si Jandarmeria Moinesti, echipa de control si-a reluat activitatea.

Sateni timorati

Primarul Vilmos Garbea, vizibil deranjat de curiozitatea noastra, nu a dorit sa comenteze cele intamplate. „Oamenii s-au adunat pentru ca se simt deranjati de sesizarile nefondate ale celor doi consilieri, care nu ne lasa sa lucram si care ne chinuiesc de ani de zile”, a spus, totusi, la insistentele noastre Vilmos, Garbea, inainte de a se urca intr-un Jeep si a parasi incinta Primariei.

Curiosi sa aflam ce gandesc cetatenii simpli, am intrebat doi tineri, care stateau chiar la poarta Primariei, despre cele intamplate. „Nu va putem spune nimic. Dumneavoastra plecati, insa noi aici va trebui sa ramanem si atunci…”, a rostit unul dintre ei, fara sa-si mai termine fraza. Pentru a afla mai multe despre incidentul de dimineata, am pornit in sat, sa aflam parerea oamenilor. Asa am aflat ca o parte dintre cei care s-au adunat in fata Ocolului, aparand „linistea” primarului, erau de fapt apropiatii lui Garbea. Mai precis, angajatii societatilor din zona care graviteaza in jurul primarului. Printre ei au fost, insa, si oameni indusi in eroare, care au fost anuntati, tot de oamenii primarului, ca dimineata trebuie sa se prezinte la primarie cu Cartea de Identitate, pentru ca se va da o partida de lemne…

Genocidul silvic

Potrivit celor doi consilieri care au sesizat ministerul despre defrisarile ilegale, padurea este taiata chiar de catre persoanele care ar trebui s-o pazeasca, in frunte cu primarul localitatii, Garbea Vilmos. Consilierul local Barsan Ioan a declarat, pentru „Gardianul”, ca „taierile ilegale sunt facute tot de el (n.r. – primarul comunei) si de firmele familiei lui. Are doi copii care au societati si care exploateaza padurea dupa bunul lor plac”. Consilierul mai spune ca „odata cu sosirea Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatii, s-a constatat ca erau rubrici lasate libere in registrul de retrocedari, unde era trecut cu creionul numele primarului”. Barsan sustine ca, potrivit informatiilor pe care le detine, „primarul a incercat sa ia aproximativ 200 de hectare de padure si defriseaza padurile fara amenajament silvic si fara nici o aprobare. Se fac licitatii de cumetrie la nivel de Primarie. Comuna are 8.000 ha de padure, unde au acces numai firmele primarului si satelitii acestora. Mai mult, se defriseaza padurea si in zonele nepermise, in zone de protectie a solului, unde panta este mai mare de 35 de grade. Acesta este un genocid silvic. S-ar putea produce o catastrofa, muntele ar putea lua-o spre vale”, ne-a declarat Ioan Barsan. Consilierul Viorel Oltean spune ca este deranjat de faptul ca, desi exista doboraturi, acestea stau si se putrezesc in codru de mai bine de un an de zile, riscand sa imbolnaveasca sute de hectare de padure, in timp ce aceiasi apropiati ai primarului isi permit sa rada padurea sanatoasa de pe locurile usor accesibile.

Autostrada in inima padurii

Din Ghimes Faget spre judetul Neamt s-a construit un drum forestier in lungime de 2 km. L-am putea numi chiar si „autostrada”, deoarece latimea acestui drum forestier atinge in unele locuri chiar si 20 de metri. Potrivit unor specialisti, pentru construirea acestui drum au fost „rase” aproape doua hectare de padure. Cei doi consilieri locali sustin ca acest drum, construit in inima padurii, este de fapt un pretext pentru un jaf organizat. Se pare ca bustenii taiati de pe acest teren s-au „evaporat”, transformandu-se in scandura si rumegus, in gaterul primarului si a satelitilor acestuia. Este de mentionat ca aprobarea pentru construirea acestui drum forestier a venit de la minister cu mult dupa finalizarea drumului. Un alt aspect interesant care ar trebui sa priveasca echipa de control il reprezinta butucii, mai exact cioatele nemarcate de pe marginea drumului, acoperite cu pamant sau cu crengi de brad.

Mai presus de lege si de hotararile autoritatilor statului

Primarul Vilmos Garbea refuza in mod constant sa se conformeze hotararilor instantelor judecatoresti. In perioada anului 2006, Institutia Prefectului Bacau efectua un control la Primaria din Ghimes Faget. Acesta survenea ca urmare a numeroaselor memorii adresate Ministerului de Interne, Institutiei Prefectului, Presedintiei si Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatii. In urma controlului, Prefectura a dispus un numar impresionant de masuri. Ca urmare a controlului Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatii (ANRP), primarul a primit doua amenzi, cu o valoare totala de cateva sute de milioane. Insa acesta s-a considerat mai presus de lege si, in acelasi timp, mai presus de hotararile autoritatilor statului, refuzand sa se conformeze deciziilor ANRP. Pe langa acestea, primarul Vilmos Garbea este cercetat in opt dosare penale, pentru abuz in serviciu contra intereselor persoanei, delapidare, nerespectarea hotararilor judecatoresti. Insa mai toate au fost rezolvate cu complicitatea prim-procurorului de la Moinesti. Vazand „clementa” autoritatilor in ceea ce-l priveste pe primar, cinci cetateni ai comunei, carora le-a refuzat punerea in posesie, desi detineau hotarari judecatoresti, au intrat in greva foamei. Reactia primarului: a intrat in concediu. Si nu in ultimul rand trei femei mai in varsta au decedat. Asadar, pe langa crimele silvice comise la indemnul sau, primarul Garbea mai are pe constiinta si trei femei. Asta numai in cazul in care are constiinta…

spot_img

Ultimele știri