Gardianul: Antreprenorii fac lobby pentru introducerea energiilor regenerabile in programul economic anticriza

Romania nu-si exploateaza resursele nici in domeniul agricol, nici in domeniul energetic, considera reprezentantii Asociatiei Biocombustibil. Acestia sustin ca tara noastra ar putea produce anual trei milioane de tone de biocombustibili, daca ar fi sprijiniti de guvern.

Producatorii de biocombustibil spun ca in Romania exista anual cel putin trei milioane de hectare de teren agricol neexploatat, care ar putea produce 7,5 milioane de tone de seminte de rapita sau floarea-soarelui, care ar putea genera trei milioane de tone de biocombustibil. Potrivit reprezentantilor LAPAR, anul trecut, circa 300.000 ha de teren au fost cultivate cu rapita, productia de biocombustibil fiind de aproximativ 700 de tone. Acestora se adauga si culturile de floarea-soarelui si soia, care sunt folosite si pentru consum, si pentru producerea de biocombustibili.

“Taranul roman nu cunoaste avantajele culturilor de rapita. Pretul pe kilogram era, in august, de 14.000 de lei vechi, in timp ce graul costa doar 7.000 lei”, a subliniat Marian Enachioiu, presedintele Asociatiei Patronale Biocombustibil. Avantajele utilizarii resurselor regenerabile de energie ne-ar putea asigura si independenta energetica in crize, precum cea a gazelor, precizeaza intreprinzatorii. „Putem valorifica eficient productiile secundare, precum milioanele de tone de paie, care raman din culturile de cereale. Acestea ar putea deveni o sursa inepuizabila pentru mijloacele de incalzire.

De asemenea, o alta sursa de energie o reprezinta valorificarea dejectiilor animaliere, prin generatoare de biogaz“, a spus Adrian Radulescu, presedintele LAPAR. Sprijin din partea guvernului au solicitat si constructorii. „Circa 40% din energia termica produsa se pierde prin pereti. Una dintre masurile care s-ar putea lua pentru rezolvarea acestor probleme ar fi reducerea TVA pentru aceste tipuri de lucrari“, a spus Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor in Constructii. Pe langa promovarea energiilor regenerabile, ca o solutie anticriza, antreprenorii au cerut ieri si schimbarea organigramei Ministerului Economiei, prin infiintarea unui departament condus de un secretar de stat, care sa gestioneze domeniul.
 

spot_img

Ultimele știri