Gardianul: Adio parc! Oprescu a avizat defrisarea arborilor pentru a face loc Monumentului Holocaustului

Primaria Capitalei a dat, ieri, avizul de specialitate pentru defrisarea arborilor din parcul unde va fi construit Monumentul Holocaustului, la trei zile dupa ce angajatii Administratiei Domeniului Public sector 5 au smuls o parte din gardul verde din parc.

Directorului Directiei de Mediu din Primaria Capitalei, Monica Nazare, spune ca avizul pentru perimetrul cuprins intre strazile Anghel Saligni, Mihai Voda Brezoianu si Lipscani, acolo unde urmeaza sa fie construit Monumentul Holocaustului, a fost emis dupa analizarea documentelor existente, respectiv Planul Urbanistic Zonal numarul 323/29.10.2008, avizul de mediu numarul 2288/243/03.06.2008, eliberat de Agentia Regionala pentru Protectia Mediului si autorizatia de construire, eliberata de Primaria Sectorului 5. Nazare a precizat, potrivit Mediafax, ca intocmirea avizului de mediu s-a facut cu obligatia ca beneficiarul lucrarii sa planteze 124 de arbori, 200 de tufe de trandafiri si alte 20 de tufe de gard viu in Parcul Izvor si in perimetrul altor spatii verzi aflate in administratia municipalitatii.

Acuzatii din partea ecologistilor

Presedintele fundatiei Eco-Civica, Dan Trifu, a acuzat vineri angajatii Administratiei Domeniului Public (ADP) din Sectorul 5 ca vineri au scos fara autorizatie aproape 300 de arbusti din jurul parcului unde va fi construit Monumentul Holocaustului. Arbustii nu mai puteau fi replantati pentru ca nu au fost scosi cu radacina, paguba fiind de minimum un miliard si jumatate de lei vechi, a mentionat Trifu.

Presedintele Eco-Civica mai spunea ca in timpul actiunii de defrisare, au venit la fata locului si inspectorii Garzii de Mediu din Capitala, care au constatat ca nu exista autorizatie de defrisare, "motiv pentru care angajatii ADP au disparut in aproximativ cinci minute". In replica, directorul Administratiei Domeniului Public din Sectorul 5, Octavia Mirea, a sustinut ca ca nu a fost nevoie de "autorizatie de defrisare", actiunea fiind desfasurata in baza autorizatiei de construire eliberate de Primaria Sectorului 5.

Potrivti acesteia, angajatii institutiei au scos arbustii de tuia pentru a nu fi afectati de inceperea lucrarilor de construire a monumentului. Memorialul Holocaustului, care va fi realizat, in centrul Bucurestiului, de sculptorul Peter Jacobi, va fi un compex monumental abstract format din sase piese, cea principala atingand inaltimea de sapte metri. Piatra de temelie a monumentului a fost pusa in octombrie 2006, in cadrul unei ceremonii la care au participat presedintele Traian Basescu si ministrul Culturii de atunci, Adrian Iorgulescu.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri