Pe la orele pranzului da cel mai mare randament. Cand e soare bun, produce un megawatt pe ora. Este total nepoluanta, are garantie 25 de ani, a costat circa 270.000 de euro, iar investitia se amortizeaza in 15-20 de ani. Produce energie verde pe care o varsa direct in reteaua nationala si are peste 30 de kW putere. Este centrala solara de curent electric fixata pe acoperisul Facultatii de Inginerie Electrica Bucuresti. Profesorii care au „nasit-o” spun ca aceasta este centrala cea mai mare de acest fel din sud-estul Europei. Fiindca produce energie curata, operatorul ar trebui sa primeasca in curand si certificat verde.
Un intreg panou, dat peste cap de … simple excremente de pasare
Peste 200 de panouri pe circa 220 de metri patrati fac toata centrala. Studentii au botezat-o „plantatia”. De pe un singur metru patrat de panou se „recolteaza” un kilowatt. Fiecare panou este format din lamele de siliciu si este imbracat in sticla de protectie. Siliciul este materialul ideal pentru asa ceva, ieftin, foarte pur si in plus se gaseste din belsug.
Cum functioneaza centrala? Radiatia solara „bombardeaza” siliciul, iar electronii incep sa se agite, producand curent continuu. Acesta ajunge apoi in niste invertoare care-l transforma in curent alternativ, taman bun de folosit. Centrala Facultatii mai are si „accesorii”: senzori de temperatura si de vant, paratrasnet si morisca de vant. Panourile sunt garantate la grindina cat bobul de aluna si la vanturi de peste 100 de kilometri pe ora. Nu trebuie sa supraincarce terasa cu mai mult de 80 de kilograme pe metru patrat, nu trebuie sa perforeze izolatia sau sa infunde caile de scurgere a apei. Panourile se inclina la 35 de grade si se ingrijesc ca la carte: sticla se sterge de praf, se curata de mucegai si se pazeste ca ochii din cap, nu cumva sa se murdareasca cu… dejectii de pasare. Acestea pot sa strice un panou intreg.
Cel mai bun randament il da iarna
„Iarna, centrala da un randament mai bun decat vara. De pilda, pe canicula verii trecute a produs foarte putin. Noaptea nu functioneaza. Fiindca energia produsa este varsata in reteaua nationala, deocamdata nu putem vorbi de o scadere a facturii la curent. Vom vorbi dupa ce vom obtine certificatul verde. Centrala a fost instalata de ICPE, in urma proiectului european PV-Enlargement la care au participat 10 tari. Panourile au fost fixate in locuri centrale, pentru a fi cat mai vizibile. Ideea a fost sa promovam energia solara, care a ajuns foarte eficienta ca si cost”, spune prof. Aurelian Craciunescu, coordonatorul proiectului partii romane.
Aceasta nu este unicul sistem fotovoltaic din Romania. Sisteme mai mari avem la Vidra, la Targoviste si la Sulina. Deosebirea este, insa, ca centrala de la Vidra este o sursa autonoma de curent electric, la Targoviste au fost instalate panouri in structura cladirilor, iar farul de la Sulina este al doilea sistem fotovoltaic din lume ca marime, instalat pe un far maritim. Romania nu produce panouri fotovoltaice. Avem, insa, firme care le importa din Germania, Spania, SUA, Japonia sau India.