Gandul: Un lac din Bucuresti a inceput sa sece dupa ridicarea unui bloc-teapa

Singurul lac din Bucuresti cu vegetatie mediteraneeana scade cu 1 centimetru pe zi

Dupa ce a ramas fara jumatate din spatiile verzi, Capitala risca sa nu mai aiba nici lacuri. Primul amenintat cu disparitia este Lacul Circului. De asta vara si pana acum, nivelul apei a scazut cu aproape doi metri. Luna trecuta, autoritatile au montat o „mira” cu ajutorul careia au monitorizat nivelul apei. Dupa patru saptamani, s-a constatat ca nivelul apei a scazut cu douazeci de centimetri.

Ecologistii sustin ca dezvoltatorii imobiliari sunt vinovati de secarea lacului, reprezentantii Primariei Sectorului 2 dau vina pe seceta, iar Administratia Lacuri Parcuri si Agrement, din subordinea municipalitatii, vrea sa comande un studiu hidrogeologic ca sa afle adevarul.

Eco-Civica: fundatia de 36 de metri a blocat izvoarele subterane

Coincidenta sau nu, apa din Lacul Circului a inceput sa scada odata cu inaintarea lucrarilor de constructie la un colos din beton inalt de 72 de metri si cu cinci subsoluri. Ecologistii sustin ca cei 36 de metri din subteran au blocat izvoarele care alimenteaza lacul. Potrivit presedintelui Eco-Civica, Nicolae Radulescu Dobrogea, “cand au inceput sapaturile a inceput sa scada si apa din Lacul Circului. Sunt lucruri constatate si este clar ca exista o legatura. Lacul este alimentat de izvoare naturale, iar fundatia, turnata pe panza freatica, le-a schimbat cursul. Este singurul lac din Bucuresti cu vegetatie mediteraneeana si al doilea din Romania unde cresc lotusi”.

In apararea turnului – date ANM care spun ca in 2008 a plouat putin

Arhitectul-sef al Primariei Sectorului 2, Bogdan Parvanu, sustine ca lacul a secat din cauza secetei.

“Distanta constructiei fata de lac este de 600 de metri, iar fundatia a fost realizata cu pereti mulati, incastrati in stratul de argila, si asta nu are nicio influenta asupra mediului inconjurator. La solicitarea noastra, constructorul ne-a pus la dispozitie studiul privind influenta variatiei nivelului apei subterane in zona imobilului din Barbu Vacarescu, colt cu Lacul Tei. Din document reiese ca reducerea precipitatiilor din ultimul an a determinat coborarea generala a nivelului panzei freatice si o scadere a nivelului apei din Lacul Circului. Ne-a mai fost prezentata si o nota a Administratiei Nationale de Meteorologie, cu datele cantitatilor de precipitatii din Bucuresti aferente anului 2008, care indica o scadere cu 50 la suta a acestora. Mira instalata indica o scadere cu un centimetru pe zi a nivelului apei din Lacul Circului”.

“Studiul cu apa colorata” – exact, dar foarte scump

Pentru a fi identificata cu precizie cauza care duce la secarea lacului, presedintele Eco-Civica, Nicolae Radulescu Dobrogea, sustine ca este nevoie de un studiu independent.

“Studiile dau dreptate celor care le platesc. Solutia propusa de noi ar fi un studiu independent, care sa se faca prin colorarea apei. Asa putem sa vedem traseul izvoarelor si unde se scurg ele. Studiul costa foarte mult, pentru ca trebuie facute zece puturi si prelevari de probe timp de o luna sau doua. Noi suntem un ONG si banii stransi din contributii sunt insuficienti”, a mai spus presedintele Radulescu Dobrogea.

Administratia Lacuri Parcuri vrea sa umple lacul „din alte surse”

Ca sa afle cauzele secarii Lacului Circului, cei de la Administratia Lacuri Parcuri si Agrement spun ca vor comanda si ei un studiu hidrogeologic. Pe langa cauze, reprezentantii ALPAB vor sa identifice si posibilitatile de alimentare cu apa a lacului din alte surse.

“In data de 3 aprilie, ALPAB a convocat o intalnire cu toti factorii de decizie in vederea solutionarii problemei nivelului Lacului Circului care a inregistrat o scadere cu aproximativ 1,5 metri fata de nivelul normal de exploatare. In urma acestei intalniri s-a hotarat realizarea unui foraj de adancime, care sa asigure debitul apei din Lacul Circului, indiferent de lucrarile din zona sau de situatia precipitatiilor”, ne-a declarat Radu Popa, director adjunct la ALPAB.

Constructia turnului cu 19 etaje si cinci subsoluri din strada Barbu Vacarescu colt cu b-dul Lacul Tei – Aleea Circului a inceput in urma cu aproximativ doi ani. Autorizatia de constructie pentru turnul cu destinatia de birouri, comert, servicii si parcaje a fost eliberata de Primaria Sectorului 2.

Potrivit arhitectului-sef Bogdan Parvanu, “la baza emiterii actului administrativ a stat documentatia de urbanism pentru Planul Urbanistic Zonal si toate avizele si acordurile solicitate prin certificatul de urbanism printre care si studiul geotehnic”. Tot de Primaria Capitalei, in baza Legii 10/2001, a fost emis si titlul de proprietate asupra terenului care musca din parcul Circului.
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri