Gandul: Turismul – arma in razboiul de la Rosia Montana

Turismul este ultima „arma” cu care locuitorii din Rosia Montana incearca sa castige puncte in batalia fara sfarsit cu canadienii de la Gold Corporation. In localitatea care se aseamana mai mult cu o asezare lovita de bombe, un localnic incearca sa dovedeasca faptul ca exista o alternativa la minerit. Sambata, la Rosia Montana a fost inaugurat primul hostel (loc ieftin de cazare, „la comun”). „La Gruber” a fost construit de Andrei Gruber cu ajutorul mai multor sponsori indragostiti de zona si adversari declarati ai cianurilor. „Am extins casa pe care o aveam si am facut cateva completari. Am vrut sa dovedesc ca se poate trai si din altceva. Am investit mai putin de 10.000 de euro si sunt convins ca afacerea va merge pentru ca deja am turisti”, a declarat proprietarul hostelului.

Locatia are sase locuri de cazare in paturi supraetajate, o bucatarie si o baie cu cabina de dus. Costul este unul redus, de 10-12 euro de persoana pentru o noapte. Turistii pot beneficia si de alte servicii cum ar fi drumetii turistice cu ghid, plimbari cu calul sau caruta, pot invata cum se face tuica, pot ajuta la cositul fanului sau pot merge la cules de afine. Hostelul este practic inconjurat de case cumparate de Gold Corporation care, incet, incet se transforma in ruine. Cu toate acestea, proprietarul minipensiunii crede ca tot mai multi locuitori din Rosia Montana se vor apuca de turism. O dovada in acest sens ar fi si faptul ca la cursul organizat de Fundatia Soros, pentru cei care doresc sa lucreze in agroturism s-au inscris mai mult de 30 de persoane.

Replica Gold Corporation – un concert cu Iris si Simplu

Initiativa lui Andrei Gruber i-a impartit in doua pe cei aproximativ 2.000 de localnici care inca nu vor sa paraseasca comuna si sa-si vanda proprietatile, in ciuda ofertelor venite de la Gold Corporation. „Ca sa faci turism iti trebuie bani”, spunea o batranica a carei singura dorinta mai este „sa mor aici, langa mama si tata”. De cealalta parte, ultimele „partizane” care au refuzat sa-si vanda apartamentele din blocurile fostei unitati miniere sunt pregatite sa continue lupta: „Au venit sa ne dea doua miliarde de lei vechi pe locuinta in timp ce pe o darapanatura de casa le-au dat trei miliarde de lei vechi. Cu banii care-i primim ne cumpararm o casa la Abrud si nu mai ramanem cu nimic.

Vecinul nostru si-a vandut o casa la Gold si s-a mutat la garsoniera. Din banii primiti si-a luat masina si casa in alta parte. Dar tot n-a plecat din Rosia”. Sorin Jurca, coordonatorul centrului de informare din Rosia Montana a Fundatiei Soros, sustine ca, atat timp cat pe cele 2.388 de hectare va mai exista picior de om, proiectul este blocat. Si noi nu vom pleca de-aici sub nici un chip”. De cealalta parte, canadienii de la Gold Corporation au contraatacat cu un bener imens afisat in centrul comunei pe care sta scris „Imagineaza-ti, aici va fi un muzeu modern al mineritului. Rosia Montana Gold Corporation se gandeste la cum va fi maine. Investim 25.000.000 USD pentru patrimoniu”. In plus, ieri, la Rosia Montana, Gold Corporation a organizat „petrecere in stil mineresc”, printre invitati aflandu-se trupele Iris si Simplu.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri