Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Gandul: Romania, invadata de buruieni care provoaca alergii periculoase

Specialistii alergologi semna­leaza ca numarul buruienilor periculoase din tara noastra a crescut alarmant. Este vorba despre Ambrosia si Artemisia, care produc alergii respiratorii grave in randul populatiei. Polenul acestor buruieni poate cauza, intre jumatatea lunii iulie si inceputul lunii octombrie, rinita alergica, astm alergic, con­junctivita alergica, precum si rinoconjunctivita alergica. „Mai mult, pacientii cu alergii respiratorii sau oculare la polenul de Ambrosia sau Artemisia pot prezenta alergii incrucisate cu unele alimente, cum ar fi unele legume, vegetale sau fructe proaspete, condimente sau la produse apicole.

In cadrul asa-numitelor sindroame polen-alimente, se pot manifesta alergia oralapana, dar si anafilaxia sistemica severa cu risc crescut de deces”, avertizeaza conf. dr. Florin-Dan Popescu, seful Clinicii de Alergologie si Imunologie Clinica a Spitalului „Nicolae Malaxa” Bucuresti. Potrivit acestuia, in Romania, peste 50 la suta dintre cazurile de alergii sunt cele la praful de casa si la polenul de ierburi graminee, insa au crescut ingrijorator cazurile de alergii grave la polenul de buruieni, acestea depasind 20 la suta. Pana in anul 1990, prezenta celor doua buruieni era sporadica pe teritoriul tarii noastre. Dupa acest an insa, numarul lor a inceput sa creasca, atingand cote alarmante in ultima perioada. „Dupa 1990, numeroase terenuri au fost abandonate, au avut loc defrisari masive in sectorul silvic, iar buruienile din culturile agricole nu au fost combatute, astfel ca pe marginea soselelor si a cailor ferate Ambrosia si Artemisia s-au extins foarte mult in flora spontana, invadand pana si culturile agricole”, sustine conf. dr. Florin-Dan Popescu.

Populatia din mediul urban, cea mai afectata de polen

Cercetarile recente au aratat ca oamenii care traiesc in mediul urban sunt mult mai afectati de alergiile la polenuri decat cei din mediul rural. Totodata, dat fiind cazurile frecvente de alergii din sudul Romaniei, specialistii au constatat o raspandire ingrijoratoare a Ambrosiei in aceasta zona. „Potrivit ultimelor studii in domeniu, in prezent, in Europa, inflorirea plantelor primavara are loc in medie cu 6 zile mai devreme, iar toamna modificarile suferite de vegetatie intarzie cu 4,8 zile, comparativ cu anii ’60.

Tendintele de crestere a cantitatii de polen in ultimele decenii coreleaza cu cresterea temperaturii si a concentratiei dioxidului de carbon din atmosfera. Totodata, durata sezonului de crestere a plantelor in Europa s-a marit cu 10-11 zile in ultimii 30 de ani. Cantitatea de polen produsa de buruiana Ambrosia, au constatat cercetatorii, creste in conditiile de atmosfera bogata in CO2, atmosfera care stimuleaza si cresterea si expansiunea unor buruieni ca Artemisia. Modificarile climatice au afectat si distributia spatiala a polenurilor, facilitandu-se raspandirea diverselor specii de buruieni in teritorii noi”, afirma conf. dr. Florin-Dan Popescu, vicepresedinte al Societatii Romane de Alergologie si Imunologie Clinica.

Pentru mai multe informatii viziteaza Gandul

spot_img

Ultimele știri