Punga de plastic din magazine ar putea fi din nou gratuita, iar ecotaxa poate fi suspendata pentru o perioada de cateva luni, a anuntat ieri Silvian Ionescu, comisarul-sef al Garzii Nationale de Mediu. El a propus deja suspendarea ecotaxei lui Vlad Marcoci, presedintele Administratiei Fondului de Mediu, si Sulfinei Barbu, presedintele Comisiei pentru administratie publica si echilibru ecologic. Motivul comisarului-sef: din cauza ecotaxei, producatorii de pungi de plastic sunt supraincarcati fiscal (fiind primii care o platesc) si risca sa fie nevoiti sa-si concedieze angajatii. In opinia sa, solutia este construirea unui laborator unde producatorii sa-si poata testa folia.
De la 1 ianuarie, consumul de pungi a scazut cu o treime
Silvian Ionescu ne-a explicat: „Producatorii de folie de polietilena nu au un laborator de testare, de aceea nu pot lua certificat de producator pentru folie biodegradabila. Astfel, chiar daca produc pungi biodegradabile, nu pot obtine certificat si nu pot fi scutiti de ecotaxa. Ei o platesc oricum si sunt nevoiti sa se certifice numai in strainatate. Si pana se intoarce ecotaxa la producatori, dureaza 90 de zile. Problema lor nu este numai aceasta: de cand s-a introdus ecotaxa, consumul de pungi de plastic a scazut cu o treime, iar producatorii se vad pusi in situatia de a concedia angajati. In Romania sunt 23 de producatori cu circa 5.000 de angajati, iar noi ii impingem sa concedieze muncitorii.
Incercand sa-i ajutam pe acesti oameni sa-si pastreze locurile de munca, eu am propus ca cei care elaboreaza proiectul de lege sa lase o perioada de o luna, trei sau cinci in care nimeni sa nu mai plateasca ecotaxa, nici producatorii si, evident, nici consumatorii”. In acest rastimp, ar urma sa se construiasca un laborator de testare a foliei folosite la fabricarea pungilor de plastic. Comisarul-sef a mai spus ca deja s-a inceput construirea laboratorului. „Altfel, nu facem decat sa stimulam importurile de produse biodegrabadile”, ne-a mai declarat Silvian Ionescu la final, adaugand ca statul nu trebuie sa „puna jugul pe grumazul” celor care lucreaza in aceasta industrie.
Consumam 5 miliarde de sacose de plastic pe an
Ecotaxa a fost introdusa la 1 ianuarie 2009, pentru fiecare punga din materiale nebiodegradabile, valoarea ei fiind de 0,2 lei. Sumele stranse sunt virate catre Fondul de Mediu. Punga „cu taxa” a fost introdusa la propunerea fostului ministru al Mediului, Attila Korodi. „Daca in 2006 vorbeam de punerea pe piata a peste 1,3 milioane de tone de ambalaje, care mai apoi devin deseuri, in prezent putem vorbi de o crestere cu cel putin 30% a acestor deseuri. Daca ne referim la pungile din plastic, numarul acestora se ridica, anual, in Romania la circa cinci miliarde de bucati“, declara Attila Korodi in 2008, motivand introducerea taxei pe sacosa de plastic.