Persoanele care traiesc in zone in care exista concentratii mari de plumb vor fi testate in vederea depistarii unei eventuale intoxicatii cu aceasta substanta, potrivit unui proiect de ordin al ministrului Sanatatii, supus dezbaterii publice. Potrivit notei de fundamentare, transpunerea acestei directive europene este necesara atat ca obligatie asumata de Romania odata cu aderarea la Uniunea Europeana, cat si pe baza datelor si studiilor existente la nivel national din care reiese ca nivelul expunerii la plumb este ridicat, iar plumbemiile (analizele) la copii dovedesc depasirea cu mult a limitelor considerate sigure pentru sanatate, informeaza Ministerul Sanatatii Publice. Ordinul ministrului Sanatatii nu se refera la populatia expusa profesional, ci la populatia generala care este expusa la plumbul din mediul de viata, fara voia ei.
Jumatate dintre copiii testati in 1999-2000 aveau plumbemia crescuta
„Screeningul biologic” va viza populatia din orasele mari, dar si din regiunile „poluate istoric”, cum ar fi de exemplu cele in care au functionat zeci de ani combinate de neferoase, precum cele de la Zlatna, Baia Mare, Copsa Mica sau Neferal Bucuresti. Si aceasta pentru ca patriculele de plumb pot ramane in mediu peste 50 de ani, a spus Emilia Niciu, sef de sectie la Institutul de Sanatate Publica Bucuresti. O concentratie de mai mare de 10 micrograme de plumb pe decilitru de sange insemna expunere crescuta la plumb.
O concetratie mai mare de plumb in sange duce la scaderea atentiei, deficit de crestere si de dezvoltare, dar si la saturnism forma cea mai grava a intoxicatiei. Un studiu din 1999-2000 arata ca jumatate dintre copii cuprinsi in analiza aveau plumbemia crescuta, a mai spus seful de sectie. Din pacate, plumbul se fixeaza pe particulelele de parf din aer, asa ca poate fi gasit in case, in spatiile de joaca ale copiilor, in parcuri, pe strazi, peste tot, a adaugat Emilia Niciu.
Consiliul European este in curs de a adopta strategia de Mediu si Sanatate in care biomonitorizarea populatiei expuse la noxele din mediu de viata, neprofesional, este una dintre recomandari. Plumbul este unul dintre poluantii obligatoriu de monitorizat si in aerul atmosferic in contextul aquis-ului comunitar de mediu. Potrivit Ministerului Sanatatii, expunerea la plumbul din mediul inconjurator este inca o problema in marile orase din cauza traficului auto si a plumbului din benzina, care este remanent in mediu zeci de ani dupa incetarea utilizarii lui. In zonele de metalurgie neferoasa, poluate istoric, expunerea populatiei la plumb este inca o mare problema de sanatate publica.
In acest context, screeningul are ca scop identificarea zonelor poluate, a populatiei afectate, a nivelelor de expunere a populatiei pentru a putea, in cunostinta de cauza, sa se propuna actiuni concrete de interventie atat asupra mediului poluat, cat si de protejare a starii de sanatate a populatiei. Metodologia propusa are in vedere determinarea zonelor/ariilor poluate, a cailor de expunere (in principal aer, sol, praf, praf de casa), a nivelelor de expunere populationala (stabilite prin determinarea plumbemiei), analiza statistica in functie de diferiti factori economico-sociali si comportamentali solicitati in chestionar. Potrivit reprezentantilor MSP, analiza in sine (plumbemia) nu este o analiza foarte complicata si sofisticata si exista laboratoare in tara care sa o efectueze in conditii corespunzatoare de calitate si siguranta.