Pana in 2018, cel putin 90% dintre localitati trebuie sa aiba apa, canal si statii de epurare conforme. 11,5 milioane de romani cu acces la canalizari. Dintre ei, doar 1,15 milioane locuiesc la tara.
Romania se afla inca pe "lista neagra" a Europei la capitolul apa-canal. Ca sa atingem tintele impuse, va trebui sa realizam in zece ani de aici incolo, ceea ce n-am fost in stare sa facem decenii la rand pana acum.
Astfel, pana in 2018, reteaua de canalizare si statiile de epurare trebuie sa acopere cel putin 90% dintre localitatile din tara. In acest moment, doar jumate din populatie are acces la servicii de tratare a apei si de canalizare a apelor uzate. Pentru a atinge termenul fixat in 2018, bani sunt destui. Si totusi, autoritatilor li se pare aproape imposibil acest termen.
"Chiar daca vor fi bani, chiar daca va exista o initiativa foarte mare din partea Ministerului Mediului, noi tot nu suntem convinsi ca primarii vor reusi sa faca totul la termen si ca vor fi destul de receptivi si de implicati in a-si gandi rapid proiectele", ne-a declarat Marius Postelnicescu, directorul general al Administratiei Nationale Apele Romane (ANAR). Potrivit acestuia, Romania a fost prima tara din UE care a raportat baza de date referitoare la dotarea cu sisteme de colectare si cu statii de epurare in cele 2605 aglomerari.
Pentru mai multe informatii vizitati Gandul