Tot mai multe studii sunt consacrate in ultimul timp unui tip de poluare mai putin cunoscut: poluarea luminoasa. Excesul de iluminat public noaptea nu numai ca produce o cantitate mare de gaze cu efect de sera (4% din total), dar perturba puternic (si uneori ireversibil) sanatatea umana si echilibrul ecosistemului. Iluminatul stradal din majoritatea statelor europene este, in general, prost gandit: exista prea putine becuri economice, prea multe lampadare si in marea lor majoritate sunt ineficiente, potrivit cotidianului Le Figaro.
Lumina, in loc sa bata in jos, bate atat in lateral, cat si in sus, producand in orase efctul de „halou” – ceata portocalie prezenta deasupra oraselor in timpul noptii si care blocheaza si vizibilitatea astrilor (ca fapt divers, in momentul unei pene de curent in Los Angeles, oamenii au inceput sa sune la serviciile de urgenta si sa spuna ca vad „ceva” pe cer, fiind ulterior lamuriti ca ceea ce zaresc ei este chiar Calea Lactee). In Europa, de exemplu, acest „halou” creste cu 5% pe an si blocheaza 90% dintre stelele vizibile cu ochiul liber.
Ce este insa si mai grav este ca poluarea luminoasa afecteaza echilibrul metabolic uman, dar si animal. Ceata portocalie dezorienteaza insectele, pasarile, dar si mamiferele. De asemenea, poluarea luminoasa are un impact negativ direct asupra cresterii si perioadei de inflorire a plantelor. In cazul oamenilor, iluminatul nocturn excesiv produce tulburari de somn temporare sau permanente si blocheaza secretia de melatonina (ceea ce a condus la o crestere alarmanta a cazurilor de cancer la san).
Statele europene se pregatesc sa ia, intr-un final, masuri de reducere a acestei poluari si sa modifice, in principal, felul in care se face iluminatul stradal (doar in Franta, scrie Le Figaro, ar trebui inlocuite cele 3 milioane de globuri cu vapori de mercur (care ilumineaza atat solul, cat si cerul). Franta, Marea Britanie, Belgia se pregatesc sa introduca prevederi speciale in legislatia interna, existand posibilitatea ca, in viitor, sa avem si reglementari europene in acest domeniu, la fel cum se intampla si cu poluarea fonica.
Pentru mai multe informatii viziteaza Gandul