Gandul: Plasticul, transformat in combustibil

Solutia pentru milioanele de tone de plastic care sufoca pe zi ce trece tot mai mult planeta ar putea fi mai simpla decat pare. Din Japonia si pana in SUA, Marea Britanie si chiar India, au aparut noi tehnologii care pur si simplu convertesc deseurile de plastic in diverse tipuri de combustibili – de la benzina si ulei de motor si pana la energie electrica.

In statul Iowa, SUA, exista deja firme care recicleaza toate deseurile produse la bazele militare din zona si le transforma in biocombustibili suficient de puternici pentru a fi utilizati atat in domeniul public, cat si in cel privat. In India exista de asemenea o uzina unde se proceseaza zilnic 25 de tone de deseuri de plastic ce sunt transformate in 15.000 de litri de diverse tipuri de combustibil, in functie de calitatea plasticului.

Procedeul tehnologic se bazeaza pe depolimerizarea plasticului (fabricat din petrol), intr-un reactor special construit. Depolimerizarea este realizata in absenta oxigenului, dar in prezenta unui catalizator special si a aditivilor. Plasticul topit este astfel “distilat” si separat in diverse tipuri de hidrocarburi si apoi filtrat si centrifugat pentru a se indeparta impuritatile.

Rezulta benzina si motorina, dar si gaze. Aceste gaze sunt purificate, comprimate si apoi stocate, fiind apoi folosite in urmatorul proces de depolimerizare. In ceea ce priveste calitatea carburantilor produsi, Departamentul pentru Energie din SUA a indicat ca acestia au toate calitatile necesare si, in plus, au un continut mai scazut de sulf, ceea ce inseamna ca polueaza mai putin.

In Japonia, procesul de reciclare a deseurilor este si mai avansat. Pe langa deseurile din plastic, un japonez din insula Okinawa (unde armata SUA are o baza militara) a descoperit o modalitate prin care pot fi reciclate si anvelopele.

Pentru acestea, este folosit un sistem de ardere care elimina funinginea produsa in cazul unei combustii obisnuite. Caldura astfel obtinuta este folosita pentru incalzirea locuintelor (a apei menajere) sau a bazinelor de inot.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri