Din cauza planurilor urbanistice, plantele sunt obligate sa se adapteze situatiei, si nu intotdeauna in beneficiul lor pe termen lung, arata un nou studiu publicat de „LiveScience”. Daca habitatul unei plante sau al oricarui alt organism este fragmentat – de trotuare sau drumuri in orase -, planta respectiva ar putea fi despartita brutal de ceilalti membri ai speciei ei, ceea ce face reproducerea mult mai dificila. Ecologistii de la Centrul National pentru Cercetare Stiintifica (CNRS) din Franta au studiat cum planta Crepis sancta isi schimba strategia de reproducere cand in calea ei se interpune un trotuar.
C. sancta produce doua tipuri de fructe, unele grele care cad pe pamant, langa planta, si celelalte mai usoare, fiind luate de vant. Cercetatorii au comparat plantele care cresc in mici ghivece pe trotuarele din Montpellier, Franta, cu cele care cresc in spatii deschise in afara orasului. C. sancta de trotuar produce mai putine fructe usoare decat cele de la periferie.
Studiul sugereaza ca plantele au fost practic obligate sa favorizeze fructele mai grele pentru ca au mai multe sanse de supravietuire.
Cercetatorii au estimat ca planta a avut nevoie de circa 12 ani sau 12 generatii pentru a produce in special fructe grele. Dar in acest fel reusesc doar sa se izoleze si sa se dezvolte mai mult in ghivecele special amenajate. Desi studiul s-a limitat doar la examinarea C. sancta, rezultatele s-ar putea aplica si in cazul altor plante.
Pentru mai multe informatii viziteaza Gandul