S-au facut multe planuri, multe machete, a curs si multa cerneala despre cum va arata orasul viitorului. Britanicii se pregatesc sa-si construiasca orase astfel echipate incat sa previna obezitatea, francezii se pregatesc de orase inverzite pe aproape toata suprafata lor.
Ideea in sine este simpla – toate spatiile si mai ales cele neluate pana acum in seama precum acoperisurile cladirilor sa fie „plantate”. Acoperisurile vegetalizate se intindeau in Franta anului 2002 pe 65.000 de metri patrati.
Pana in 2010, verdeata de pe acoperisuri ar trebui sa insumeze 1 milion de metri patrati (in conditiile in care acoperisurile reprezinta o treime din suprafata totala a oraselor din Occident). Germania este si mai departe, avand actualmente 14 milioane de metri patrati de acoperisuri verzi.
Principalul scop al acestei initiative este, fireste, reducerea poluarii din orase, dar si crearea unui mediu de locuit ce pare mai putin „artificial”, noteaza Le Figaro. In plus, ele ar putea constitui si o stavila eficienta in calea ploilor extrem de abundente provocate de incalzirea globala.
Acoperisurile verzi ar opri o mare parte din apa ce s-ar scurge in canalizari. Si chiar apa care s-ar scurge totusi ar fi, datorita filtrarii prin radacini a plantelor, de „buna calitate”, ceea ce reduce costurile legate de filtrarea ei in statiile de tratare.
Milioane de tone de apa de ploaie vor ajunge astfel inapoi in atmosfera prin procesul de evaporare. Datorita reluarii ciclului natural, temperatura din orase ar scadea (ea este cu intre 1 si 4 grade mai ridicata decat la periferii). In plus fata de toate beneficiile enumerate, in felul acesta ar scadea si consumul imens de energie din timpul verii, datorat folosirii aparatelor de aer conditionat.