Gandul: Ontanu a autorizat construirea unui bloc in singura oaza din Stefan cel Mare

In Sectorul 2 – Ontanu, primavara aceasta a fost un sezon prost pentru spatiul verde. Pe 31 martie, Consiliul Local a aprobat 54 de planuri urbanistice de detaliu. Unul dintre ele a lovit pe bulevardul Barbu Vacarescu, unde s-a aprobat construirea unor blocuri de 14 etaje, pe aproape un hectar de teren plantat cu brazi. Am descoperit altul, care a condamnat o parcela de circa 1.000 de metri patrati de pomi, in zona soselei Stefan cel Mare. Locatarii din blocurile insirate pe placa de beton s-au trezit ca o halca din singurul spatiu verde din apropiere, de pe strada Luncsoara, este inconjurata cu garduri. Un panou i-a lamurit ce-i asteapta: in locul copacilor va creste un imobil 2S + P + 8 etaje. Santierul a muscat si din aleile unui parculet amenajat de primarul Ontanu putin inaintea realegerii sale din 2004.

De ce a autorizat Neculai Ontanu distrugerea acestei oaze din desertul sectorului sau? „Mentionam ca terenul in suprafata de 921,37 mp este proprietate privata si este situat, conform Planului Urbanistic General al Municipiului Bucuresti aprobat cu H.C.G.M.B. nr. 269/2000, in zona L4a – zona de constructii de locuinte”, reiese dintr-un raspuns al institutiei, adresat noua.

Actele bat realitatea

Cu alte cuvinte, daca zona este „L4a” in acte, n-are nici o importanta ca in realitate este o padurice.

Arhitectii care au aprobat proiectul spun ca nu au avut ce face. „Eu nu-mi amintesc de acest proiect. Va dati seama ca nu am cum sa le tin minte pe toate, fiindca discutam cam 20 de proiecte la fiecare comisie. Daca nu este trecut in „V” pe PUG, atunci nu mai este nimic de facut si nu puteam face nimic. Singura solutie este ca aceste spatii verzi sa se inventarieze si in urma unui studiu sa fie trecute cu „V” in PUG ca sa fie protejate”, ne-a declarat Florin Machedon, unul dintre membrii Comisiei de urbanism de la Sectorul 2.

Soarta acestui parculet o au zeci de spatii verzi care nu sunt trecute „in verde” si pe documentele autoritatilor locale.

Centrul de proiectare urbana din Primaria Capitalei a facut un proiect de hotarare de consiliu general prin care aceste spatii sa fie trecute in V si pe Planul Urbanistic General. De o jumatate de an, insa, acest proiect a ramas blocat la Comisia de urbanism a consilierilor, pe motiv ca acestia nu se pot hotari daca proiectul intra sau nu in conflict cu legea proprietatii.

Curajul primarului

In cazul hectarului de brazi din Barbu Vacarescu, primarul Neculai Ontanu a declarat ca nu stia nimic, desi el este cel care semneaza ordinea de zi a sedintelor de consiliu si in mod normal ar trebui sa vada ce proiecte sunt supuse la vot. Amnezia este explicabila: in acel caz, suprafata figureaza ca „V” – zona verde si in planul urbanistic general. In cazul petecului de padure din strada Luncsoara, mentiunea „L4a” – zona betonabila i-a dat forta sa semneze si autorizatia de construire, desi lasa mii de oameni fara verdeata. Pana la ora inchiderii editiei, Neculai Ontanu nu a putut fi contactat.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri