Aproape totul se poate recicla. Dar sunt inca multi romanii care, desi intentioneaza sa-si trimita deseurile la reciclat, habar n-au unde si cum trebuie sa o faca. Ministerul Mediului a publicat niste brosuri care ne invata cum putem face asta si ce categorii de deseuri pot fi reciclate. Va prezentam mai jos cateva exemple.
DEEE –urile mari, sursele de iluminat, deseurile voluminoase
Frigiderele, congelatoarele, masinile de spalat sunt cateva dintre DEEE-urile voluminoase. Frigiderele si congelatoarele, de pilda, contin gaze cu efect de sera care contribuie la distrugerea stratului de ozon. Sursele de iluminat contin metale grele, dar si materiale care pot fi reciclate (metale, plastic, sticla). Deseurile voluminoase sunt pilotele, mobila, saltelele, mocheta, schiurile, bicicletele. Fiindca contin mai multe tipuri de materiale (lemn, metal, plastic si textile), reciclarea lor este dificila si costisitoare. Ce poti sa faci? Sa le predai platformelor si centrelor de colectare, sa chemi compania de salubritate sa le preia sau sa schimbi la comercianti echipamentele vechi atunci cand cumperi altele noi.
Gunoaiele din constructii, bateriile portabile
Pentru deseurile din constructii, in Brasov, de pilda, firmele de salubritate ofera saci speciali de un metru cub sau tomberoane, pe care le transporta catre centrele de colectare si reciclare. Aici molozul este transformat intr-un nou material de constructie. Din septembrie anul acesta, cine este prins ca arunca resturile din constructii la tomberon, este amendat. Sfat: nu amesteca azbestul cu molozul. Azbestul este foarte toxic. Dintre toate lucrurile pe care le aruncam la gunoi, bateriile portabile sunt considerate a fi cele mai toxice.
Contin metale grele (mercur, nichel, plumb, cadmiu, litiu) care se scurg in sol si otravesc panza freatica. Aceste metale provoaca alergii, sterilitate, cancer, boli de inima, pierderi de memorie. Se stie ca mercurul dintr-o baterie de ceas poate polua 500 de litri de apa sau un metru patrat de sol, pentru 50 de ani. De aceea se recomanda sa folosesti baterii bune, vor avea o viata mai lunga. Bateriile uzate le poti duce la magazinele care comercializeaza asa ceva. Sau, mai simplu, foloseste baterii reincarcabile sau aparate care merg pe baza de acumulatori.
Deseurile periculoase, masinile uzate, anvelopele
Uleiul de motor, bateriile auto, cele ale telefoanelor mobile sunt considerate deseuri periculoase. Din fericire, pentru acestea exista facilitati de colectare selectiva. Insa nu si pentru medicamente, vopsele si pesticide, cu toate ca si ele fac parte din aceeasi categorie. Putem incepe prin a cumpara in cantitati mici produse ca aracet, vopsele si pesticide fiindca, altfel, suntem tentati sa aruncam la gunoi ce ne prisoseste. Masinile uzate trebuie musai radiate deoarece contin ulei de motor, metale grele si acizi din baterii. La serviciul de radiere masina va fi cantarita, iar pretul primit va fi de 0,5 RON pe kilogram. Firma care radiaza iti va elibera un certificat de distrugere care te va scuti de impozitul auto. In ceea ce priveste uleiul de motor, acesta este atat de toxic incat poate contamina un milion de litri de apa.
Arderea uleiului in soba produce particule cancerigene. La fel, este daunatoare si vopsirea gardurilor din lemn cu ulei uzat. Dupa ploaie, substantele nocive din ulei ajung in sol. Reciclat, uleiul de motor devine combustibil in anumite industrii. Din el se mai pot obtine lubrifianti, cu doar o treime din energia folosita pentru rafinarea titeiului. Solutii: schimba uleiul masinii la benzinarie sau la atelierul auto. Daca il schimbi acasa, nu-l arunca in canalizare sau in natura. Trebuie colectat si dus la cea mai apropiata benzinarie sau service. Bateriile auto contin plumb si acizi.
La centrele de colectare, acestea sunt dezmembrate, plasticul este indepartat, spalat si transformat in granule, iar plumbul este refolosit. Anvelopele uzate sunt transformate in granule, iar acestea sunt folosite pentru acoperirea terenurilor de joaca, a celor de sport sau la producerea de noi cauciucuri. Ca sa nu poluezi, nu arde anvelopele uzate in aer liber fiindca elimina gaze toxice. Foloseste mai degraba cauciucuri resapate si nu arunca bateria la tomberon poti s-o duci la benzinarie sau la un atelier auto, in schimbul unor bonusuri.
Pentru mai multe informatii vizitati Gandul