Gandul: Ministrul Mediului vrea investitori la Rosia Montana

Investitiile fusesera blocate mai multi ani, printr-o decizie a administratiei locale.Spre bucuria localnicilor ramasi, deocamdata, zacamintele de aur si argint nu vor mai fi exploatate.

Primaria din Rosia Montana ar trebui sa inceapa sa permita investitiile in localitate, dupa ce compania Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) a inceput sa se retraga, a spus ministrul Mediului, Attila Korodi, citat de Mediafax. Ministrul a subliniat in mai multe randuri ca vorbeste doar in nume personal. La Rosia Montana, investitiile au fost blocate mai multi ani, printr-o decizie a administratiei locale, din cauza ca proiectul minier al companiei americane ajunsese intr-un stadiu destul de avansat.

"Avand in vedere faptul ca procedura de autorizare a fost suspendata, dar si recentul anunt al companiei care a spus ca-si va reduce activitatea, ma determina sa-mi manifest public ingrijorarea pentru situatia locuitorilor de-acolo, care se afla, practic, in imposibilitatea de a-si gasi un loc de munca", a declarat Attila Korodi.

300 de angajati ai RMGC, concediati

Reprezentantii RMGC au anuntat la inceputul lunii ca urmeaza sa-si reduca activitatea. Asta ar insemna concedierea a circa doua treimi din cei 300 de angajati. "In consecinta, trebuie sa disponibilizam o mare parte a personalului nostru, deoarece majoritatea activitatilor noastre au fost sistate odata cu suspendarea procesului de autorizare. Ne vom concentra eforturile si resursele asupra continuarii procesului de autorizare EIM si obtinerii autorizatiilor necesare pentru acest proiect", a spus Alan Hill, presedintele Gabriel Resources. El a adaugat ca nu mai poate angaja oameni fiindca nu are nimic sa le dea de lucru. Astfel, compania isi va suspenda si programul de achizitionare a terenului pentru noua exploatare, inceputa in anul 2002 si va renunta la cea mai mare parte din investitiile incepute.

RMGC intentiona sa exploateze aproape 20 de ani zacamintele de aur si argint din Rosia Montana, pentru a putea extrage cateva mii de tone de zacamant, prin procedeul de cianurare. Acesta este considerat cel mai mare zacamant de acest fel din Europa.

Pentru mai multe informatii vizitati Gandul

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri