Gandul: Masinarii de captat gazele poluante din atmosfera

Oamenii de stiinta americani sustin ca au reusit sa creeze un dispozitiv care curata aerul de gazele cu efect de sera. Masinaria absoarbe dioxidul de carbon din atmosfera, creandu-se astfel o unealta vitala in lupta impotriva incalzirii globale, relateaza The Daily Mail. Desi va mai trece mult timp pana cand atmosfera va fi curatata de miliardele de tone de CO2, cercetatorii americani sunt deja in plin proces de construire a prototipului acestei masinarii de absorbit gaze. O singura asemenea masinarie (poreclita deja „Scrubber” – filtru) ar urma sa elimine in fiecare zi circa o tona de dioxid de carbon.

Prototipul va fi construit in aproximativ doi ani in Tucson, statul Arizona, de catre o companie numita Global Research Technologies si va costa in jur de 200.000 de dolari. Pana in prezent, ideea era considerata un fel de „Sfant Graal” in batalia impotriva incalzirii climatice. Iar miza nu era numai una ecologica. Lordul Richard Branson a anuntat ca va 25 de milioane de dolari oricui transforma aceasta idee in realitate.

Dispozitivul, ce va fi de marimea unui container de vapor, va trebui totusi produs in milioane de exemplare pentru a putea avea un efect vizibil asupra stricaciunilor produse de om atmosferei in decursul a cateva decenii. Potrivit oamenilor de stiinta, nu este extrem de complicat ca dioxidul de carbon sa fie absorbit din atmosfera, insa problema care se punea era cum sa fie eficient curatate filtrele chimice pentru a putea sa-si continue „treaba”. Solutia a fost gasita in noile proprietati ale foilor de plastic absorbante, denumite „membrane pentru schimb ionic”, folosite in mod curent pentru purificarea apei.

Se pare ca aerul umed poate determina aceste membrane sa elibereze dioxidul de carbon capturat, ceea ce le lasa curate pentru o noua folosire. Iar dioxidul de carbon astfel eliberat este redirectionat spre sere, pentru a stimala cresterea plantelor. Oricum, cel care revendica proiectul – fizicianul american Klaus Lackner – spune ca masinaria sa va fi cu mult mai eficienta decat orice incercare de reducere a emisiilor de dioxid de carbon. „Este preferabil sa avem o tehnologie care ne permite sa folosim combustibili fosili fara sa distrugem planeta, pentru ca oamenii vor continua oricum sa foloseasca acest tip de combustibili”, spune Lackner.

Pe de alta parte, era oarecum de asteptat ca SUA sa investeasca enorm intr-o astfel de cercetare, deoarece Washingtonul refuza cu obstinatie sa cedeze presiunilor de a semna Protocolul de la Kyoto, ce prevede reducerea emisiilor poluante.

Pentru mai multe informatii viziteaza Gandul

spot_img

Ultimele știri