Gandul: Gainatul pasaretului din Buftea a bagat oameni in spital

"Otrava" dejectiilor de la Avicola Buftea a inceput sa bage oameni in spital. O fetita de doi ani a stat internata o saptamana, dupa ce a baut dintr-un put infestat cu rahatul de pasare de la Avicola. Un batran a patit acelasi lucru, iar astfel de exemple sunt cu duiumul.

In zona, puturile cu apa curata au ajuns o raritate. Mai toate dau o apa salcie, galbena, cu putoare de urina. Locuitorii se roaga sa nu ploua, de groaza ca ploaia le-ar putea baga in case rahatul de gaina. Anul trecut, la o ploaie mai zdravana, dejectiile au intrat puhoi in case, apoi au ajuns in camp, aciditatea distrugand recolta.

Buftea se sufoca de 40 de ani

Toate astea se intampla fiindca bazinele de colectare a dejectiilor de pasare sunt foarte aproape de casele oamenilor. Primaria a crezut ca rezolva problema cu un sant si un munte de pamant, pe post de baraj in caz de inundatie.

La Buftea nu mai exista aer curat de 40 de ani. De cand Avicola a fost preluata de grupul de arabi Toneli, parca trasneste si mai rau. Duhoarea te face sa-ti versi si matele, iar vara tot orasul e invadat de muste uriase, verzui si rele, ca alea de rahat.

Putoarea a ajuns si pe la vecini, in Mogosoaia si Chitila. Ferma nu are statie de epurare, dar creste in jur de 800.000 de pasari, care produc an de an circa 80 de milioane de oua si mii de tone de dejectii.

Gainatul de la Buftea, diluat in apele Colentinei

Ca sa nu fie inchisa, acum cativa ani ferma s-a angajat in fata Garzii de Mediu ca va polua mai putin. Asa ca a inceput sa usuce dejectiile pe o platforma betonata, ca sa le separe de lichidul acid. Uscatura ramasa este folosita ca ingrasamant.

Ce se intampla cu "zeama" acida, nu se stie sigur. Pentru a afla, am incercat sa-i contactam pe sefii de la Avicola, dar ni s-a raspuns ca e imposibil, fiindca nu sunt in tara. Localnicii spun ca lichidul ajunge, parte in canalizarea Chitiliei, parte in raul Colentina si mai departe, in Dambovita.

Oricum, sigur e ca ferma a avut contract cu primaria Chitila, de a prelua apele uzate, insuficient epurate. In Colentina, poluarea ar ajunge oarecum accidental, printr-un canal colector sapat de primarie undeva in spatele fermei.

Rolul canalului este sa preia surplusul de apa de ploaie de pe camp. Cand ploua, dejectiile din curtea fermei se scurg in respectivul canal. Cateodata, canalul se umfla, gainatul se imprastie pe camp si se infiltreaza in panza freatica.

Verde la poluare, inca patru ani

In topul inspectorilor de mediu, Avicola figureaza ca fiind cea mai poluanta societate din vecinatatea Capitalei. Garda de Mediu o "viziteaza" aproape lunar. Octavian Popa, comisarul sef al Garzii, spune ca inspectorii au tot controlat-o si amendat-o, dar degeaba. Pana acum insa, nimeni nu s-a gandit sa ii suspende activitatea, pana la indeplinirea obligatiilor de mediu. Deocamdata, ferma are termen inca patru ani de zile, sa-si reinnoiasca tehnologia.

Primarului din Buftea, Constantin Balalau, aproape ca i se pare normala poluarea de la pasaret. Edilul spune ca societatea a fost obligata sa depoziteze deseurile in afara localitatii. In plus, patronii fermei au plantat o perdea de plopi care ar fi trebuit sa mai blocheze mirosul, cat de cat. El sustine ca nu dejectiile fermei otravesc apa din fantani, ci… propriile dejectii ale locuitorilor.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri