Te-ai gandit vreodata ca, chiar si atunci cand te afli in fata aragazului, ai putea face ceva pentru a proteja mediul? De pilda, folosind oala sub presiune, economisesti pana la 50% din energie. Daca vrei sa reduci consumul cu pana la 20%, acopera neaparat oala cu un capac. Cand folosesti cuptorul, prepara cat mai multe bucate in acelasi timp – daca il lasi sa se raceasca, va consuma inca o data energia initiala pentru a se incinge. Nu deschide usa cuptorului decat daca este necesar; fiecare deschidere ii scade temperatura cu 25 de grade.
Cu cinci minute inainte ca mancarea sa fie gata, opreste sursa de caldura a cuptorului si profita de caldura acumulata. Nu aprinde aragazul cu cateva minute inainte sa asezi mancarea, astfel nu faci decat sa consumi inutil energie. Incearca sa tii cat mai putin deschisa usa congelatorului si a frigiderului. Un congelator plin de gheata consuma mai mult, gheata avand un efect izolant asupra elementelor de racire. Iarna renunta la frigider si tine mancarea pe balcon.
Pentru mai multe informatii vizitati Gandul