Norii care danseaza pe cer nu s-ar transforma niciodata in binefacatoare preci-pitatii, daca nu ar fi populati de bacterii care ajuta la coagularea picaturilor de ploaie, afirma un studiu al Universitatii de Stat din Louisiana. Cercetatorul Brent C. Christner considera ca, pe langa particulele abiotice – firicele de praf purtate de vant, cenusa raspandita prin cosurile de fum ale uzinelor si emisiile solide eliberate de motoarele cu reactie -, ar trebui avut in vedere si rolul bacteriilor in formarea ploii.
Potrivit LiveScience.com, numeroasele bacterii din atmosfera colecteaza apa sub forma unor cristale care pot lua forma unei picaturi de ploaie sau a unor fulgi de nea, iar cu cat aceste mici organisme vii sunt mai prezente in aer, cu atat in locul respectiv sunt precipitatii mai bogate. De pilda, precipitatiile foarte sarace de deasupra Antarcticii nu pot fi puse exclusiv pe lipsa prafului si a poluarii industriale care sa ofere particulele necesare in jurul carora sa se coaguleze apa. In acea zona a Terrei, Christner a constatat ca atmosfera este si saraca in bacterii, care nu prea au cu ce sa hraneasca in intinderile permanent inghetate. La aceasta concluzie s-a ajuns dupa colectarea de mostre de zapada de pe toate continentele.
In schimb, in anumite zone din statul american Montana (nord-vest) si din Franta s-a descoperit ca exista o concentratie mare de bacterii care ajuta la formarea ploii. Totusi, nici macar in cazul atmosferei de deasupra Antarcticii nu se poate vorbi despre o „concentratie zero de bacterii”, caci acestea pot circula zeci de mii de kilometri in jurul Pamantului. De fapt, aceasta este „strategia” lor de inmultire. Vantul ridica in aer bacteriile de pe plante sau chiar din sol (cand acesta este rascolit prin arat), astfel ca acestea calatoresc reusind sa colonizeze toata suprafata Terrei. Practic, in afara omului, numai bacteriile reusesc sa aiba o raspandire unitara pe toata planeta.
Ploaia cu soare, generata de bacterii?
Cercetatorii din Louisiana au descoperit, de asemenea, ca bacteriile in jurul carora se formeaza picaturile de ploaie predispun la aparitia ploilor de vara. De regula, nucleii anorganici condenseaza apa la temperaturi atmosferice sub 10 grade Celsius. Dar bacteriile reusesc sa formeze picaturi de ploaie la temperaturi care depasesc aceasta limita, asadar si in zilele toride de vara. Totusi, Christner nu detine toate explicatiile privind rolul bacteriilor in formarea ploii, pentru ca mostrele de precipitatii analizate cazusera deja pe sol. O teorie cuprinzatoare privind rolul organismelor unicelulare din aer in aparitia precipitatiilor nu se poate face decat dupa colectarea de mostre din norii de deasupra mai multor regiuni de pe Terra.
Pentru mai multe informatii viziteaza Gandul