Gandul: Duminica am avut cel mai rau soare de anul acesta. Ce urmeaza

Indicele radiatiilor ultraviolete a depasit pragul de pericol de 8 unitati (pe o scala mondiala de la 0 la 11), astfel de episoade fiind asteptate sa se mai intample. In urmatoarele zile, insa, este putin probabil, fiindca cerul va fi acoperit de nori, filtrand radiatiile. Potrivit ANM, de luni incepe sa ploua, iar in sud maximele se mentin la 37 de grade.

Radiatiile ultraviolete au devenit de-a dreptul periculoase weekendul acesta in Banat si in Transilvania, unde indicele a depasit pragul de pericol, potrivit ANM. Se asteapta ca astfel de episoade sa se repete vara aceasta, in zilele cand nu vor fi nori, iar cerul va fi senin "ca sticla". De data aceasta, pe o scala de la 0 la 11, indicele de radiatii ultraviolete a depasit pragul critic de 8 unitati.

"Astfel, tot ce depaseste acest prag devine periculos pentru populatie, in conditiile in care expunerea la soare este crescuta. De aceea este bine sa ne adapostim in perioada de maxima intensitate", ne-a explicat Simona Andrei, meteorolog ANM. Radiatiile violete sunt normale in conditiile unui soare foarte puternic, caci fac parte din radiatia solara. Indicele lor e stabilizat atunci cand cerul e acoperit de nori, acestia putand sa le filtreze. Cum in urmatoarele cateva zile vor aparea norii, indicele de radiatii ultraviolete va fi mai scazut, a mai spus specialista ANM. Asta, chiar daca vom avea in continuare temperaturi la fel de inalte ca si pana acum.

Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei si Dobrogea, cele mai fierbinti

Luni, marti si miercuri, canicula se restrange spre partea de sud a tarii, unde temperaturile vor ajunge pana la 37 de grade. Din fericire, va ploua, mai racorindu-se putin atmosfera. In Bucuresti asta se va intampla de-abia spre joi. Luni si marti, in Capitala maximele ajung la 34 – 35 de grade, iar vantul va fi insesizabil. Apoi, temperaturile mai scad cu un grad, doua. Zilele acestea, cele mai fierbinti vor fi Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei si partea continentala a Dobrogei. In intreaga tara, maximele zilei de luni se incadreaza intre 28 si 37 de grade, iar minimele, intre 14 si 22 de grade. Marti vom avea maxime de 26 – 37 de grade, iar miercuri, intre 25 si 36 de grade maxime, potrivit hartilor ANM.

INFO

Cel mai periculos soare, intre orele 10.30 si 16.00

Radiatiile ating cote maxime intre orele 10.30 si 16.00. "E falsa impresia ca, daca suntem putin bronzati, radiatiile ultraviolete nu mai au cum sa ne atace pielea. Bronzul protejeaza doar 10 la suta pielea, dar riscul aparitiei cancerului de piele este la fel de ridicat. Trebuie sa folosim un factor de protectie de 30, 40 sau chiar 50 plus, in functie de nuanta pielii", a declarat pentru Gandul prof. dr. Anca Zbranca, medic dermatolog. La plaja, cremele trebuie aplicate la fiecare patru ore sau dupa fiecare baie.

"Riscul aparitiei cancerului de piele este ridicat, mai ales daca dupa o zi de plaja incep sa ne apara basicute. Arsurile solare isi lasa amprenta asupra dermei prin aparitia petelor, care in timp se transforma in cancer de piele", mai spune medicul. "Retina sufera din cauza ultravioletelor, riscul aparitiei arsurilor fiind ridicat", avertizeaza prof. dr. Monica Pop, director al Spitalului de Oftalmologie din Bucuresti. Persoanele cu ochii deschisi la culoare sunt mai sensibile.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri