Gandul: Culturile modificate genetic, nou subiect de dezbateri controversate

Acceptarea culturilor modificate genetic ar putea insemna producerea unor alimente cel putin la fel de sigure ca si cele obtinute prin tehnologii conventionale, au sustinut participantii la conferinta „Biotehnologii agricole- plante modificate genetic”.

Evenimentul, organizat de catre Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania si Academia de Stiinte Agricole si Silvice si-a propus sa raspunda la unele controverse legate de plantele modificate genetic, in special soia si porumb. Desi la niveL international este o lupta crancena intre agricultori si ecologisti, organsimele modificate genetic se afla inca in faza de cercetare. Specialistii vor sap stabileasca exact care este impactul unor astfel de culturi, asupra omului si mediului inconjurator. Sustinatorii culturilor modificate genetic spun ca acestea sunt mult mai durabile, conserva biodiversitatea si sunt mult mai profitabile din punct de vedere economic.

In Romania se cultiva plante modificate genetic, suprafata totala in 2007 fiind de 350 hectare, locul al saptelea din opt tari europene. Sustinatorii unor astfel de biothenologii spun ca fermierii care le adopta sunt in avantaj economic, deoarece productia este mai mare cu costuri mai mici. Ei spun ca plantele modificate genetic sunt mai rezistente la atacul daunatorilor, fapt care duce la folosirea redusa a insecticidelor si, implicit la obtinerea unui produs mai curat. Desi nu s-a ajuns la un consens, cei mai multi participanti la conferinta sunt de parere ca in viitor biothenologia va influenta tot mai mult agricultura, iar produsele modificate genetic vor ajunge o sursa sigura de hrana si energie.

Pentru mai multe informatii viziteaza Gandul

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri