"Daca temperatura medie globala creste cu 2,5 grade, o sa o tinem numai in inundatii si seceta", spune Ion Sandu, seful ANM.
Pana in 2099, clima Romaniei va fi total diferita fata de cea de acum, din cauza incalzirii globale. Astfel, in perioada 2020 – 2029, temperatura medie anuala va creste foarte mult, cu valori cuprinse intre 0,5 si 1,5 grade, iar pana in 2099, temperaturile iar vor creste progresiv, cu 5 grade Celsius. Cele mai afectate vor fi sudul si sud-estul tarii, care se vor desertifica, odata cu intreg sudul Europei. Paralel, fenomenele extreme vor creste in frecventa si intensitate. Toate aceste date sunt incluse in cel de al patrulea raport IPCC (Comitetul Interguvernamental Pentru Schimbari Climatice), publicat anul trecut. Raportul a aratat cum va afecta incalzirea globala intreaga Europa.
Potrivit specialistilor, cresterea temperaturii medii globale chiar si cu numai 2 grade, ar fi aproape un dezastru. "Personal, nu cred ca temperatura globala va creste cu 5 grade, fiindca ar iesi din tiparul existentei climei. Este suficient ca temperatura sa creasca cu 2,5 grade, intr-un interval scurt, pentru ca sa o tinem numai in inundatii si seceta", este de parere Ion Sandu, directorul ANM. "In perioada 2001 – 2007, Romania a trecut deja prin patru perioade de seceta, cum nu s-a mai intamplat niciodata in trecut. Sa speram ca vom ramane aici", a adaugat el. Anul 2007 a fost cel mai cald din ultimii 107 ani, de cand exista masuratorile meteorologice in Romania.
Raportul IPCC mai arata ca, "in cazul precipitatiilor, pentru perioada 2090-2099 (in comparatie cu 1980-1990) sunt estimate cresteri de 5-10% iarna, iar vara, pentru aceeasi perioada, se asteapta mai putine precipitatii de 10-30%. Asta va afecta toate domeniile de activitate, mai ales agricultura, populatia si ecosistemele". Potrivit raportului, la nivel global, 11 din ultimii 12 ani au fost printre cei mai calzi din sirul de date inregistrate dupa anul 1850.