Gandul: CE va analiza cazul taxei auto in Romania saptamana viitoare, mai devreme decat era programat

Comisia Europeana va analiza cazul in care Romania este acuzata de incalcarea legislatiei comunitare prin aplicarea taxei de prima inmatriculare saptamana viitoare, inainte de data stabilita anterior pentru luna decembrie, ca urmare a unor modificari ale procedurilor administrative. „Anterior, cazurile de infringement (incalcarea reglementarilor comunitare – n.r.) se analizau de trei ori pe an, iar acum vrem sa evaluam in fiecare luna, pentru a putea decongestiona activitatea”, au declarat, vineri, agentiei MEDIAFAX, surse din Comisie. Data la care va fi analizat cazul Romaniei a fost devansata, pentru 28 noiembrie sau 29 noiembrie, in caz contrar existand riscul de amanare a evaluarii, dupa termenul programat in decembrie, au adaugat sursele.

Dupa ce Comisia Europeana va analiza cazul, Romania va avea la dispozitie doua luni pentru a formula un raspuns. Daca autoritatile de la Bucuresti nu raspund in termenul solicitat, Comisia poate inainta o plangere la Curtea Europeana de Justitie. Taxa de prima inmatriculare a fost introdusa la inceputul acestui an, cand au fost eliminate accizele platite la importul si achizitia autoturismelor de pe piata interna. Taxa se calculeaza in functie de capacitatea motorului, de standardele de emisii si de vechimea autovehiculului. Principalul motiv invocat de autoritati pentru aplicarea acestei taxe a fost limitarea importul de masini poluante, dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. Comisia Europeana a criticat, insa, Romania pentru introducerea acestei taxe si a initiat procedura de infringement.

Comisia a solicitat, intr-o scrisoare de notificare transmisa in luna martie in cadrul procedurii de infringement, modificarea sistemului de taxare, argumentand ca reglementarile actuale sunt discriminatorii in cazul autoturismelor second-hand importate din alte state ale blocului comunitar. La sfarsitul lunii mai, Ministerul Economiei si Finantelor a transmis CE o noua formula de calcul a taxei de prima inmatriculare, care prevede niveluri de pana la trei ori mai mici pentru unele masini vechi, dar mai mari la cele noi.

Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a anuntat, la inceputul acestei saptamani, ca va pleca saptamana viitoare la Bruxelles, impreuna cu ministrul Mediului, Attila Korodi, pentru a cere „politicos” oficialilor Comisiei Europene urgentarea gasirii unor solutii legate de aplicarea taxei auto in Romania. Reprezentantii autoritatilor romane si cei ai Directiei Taxe a Comisiei Europene au avut, la 8 noiembrie, o noua serie de consultarii tehnice pe tema taxei auto, au declarat agentiei MEDIAFAX surse apropiate discutiilor.

Comisia Europeana a insistat ca Romania sa dea dreptul platitorilor taxei auto sa o conteste, iar autoritatile romane au promis ca vor analiza varianta realizarii unui catalog privind valorile de piata a masinilor, in functie de factori precum marca si rulajul, pentru stabilirea scalei de depreciere. Expertii comunitari sustin ca procedura de infrigement, initiata de Comisie in luna martie, poate sa fie suspendata numai daca Romania va transmite un proiect de modificare a taxei in conformitate cu prevederile comunitare, precum si un calendar de adoptare. Si in scrisoarea de somatie transmisa Romaniei la finele lunii martie oficialii europeni au aratat ca, in cazul in care contribuabilul nu este de acord cu autoritatile fiscale in ceea ce priveste evaluarea deprecierii reale a autovehiculului second-hand, legislatia romaneasca nu permite contestarea rezultatului stabilit conform grilelor fixe.

Daca un stat membru continua sa incalce dreptul comunitar, Comisia poate aduce cazul in fata Curtii Europene de Justitie, care va lua o decizie ce devine obligatorie.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri