Gandul: Canalul Bega, curatenie de 17 milioane de euro

Banatenii se vor putea plimba cu vaporasele de agrement pe canalul Bega, de la Timisoara si pana la granita cu Serbia. Acest lucru va fi posibil dupa finalizarea lucrarilor de dragare a canalului, operatiune, oficial, inceputa ieri. Proiectul de curatare a canalului este finantat din fonduri europene, valoarea acestuia fiind estimata la aproximativ 17 milioane de euro. Curatirea celor 43 de kilometri de canal va fi realizata de un consortiu de 3 firme, Delta Con Tulcea, Socot Targu Mures si Pasco Maneciu. Canalul Bega se va transforma intr-un adevarat santier. Patru dragi, slepuri, graifere plutitoare, excavatoare, bacuri de 100 de tone – cu toate vor fi aduse la Timisoara pentru cea mai ampla operatiune de dragare din anii ’80 incoace.

"Din studiile facute pe teren, reiese ca sunt zone unde vom curata in adancime si pana la 4 metri. Namolul va fi scos cu ajutorul unor conducte, urmand sa fie transportat si depozitat in zonele special amenajate. Cea mai mare problema vor fi, insa, carcasele de masini, frigiderele si te miri ce alte lucruri, pe care le vom scoate din canal. Din primele estimari reiese ca se vor scoate pana la 400.000 de metri cubi de namol", a declarat Titu Bojin, directorul Directiei Apelor Banat. Lucrarile de dragare vor incepe efectiv la 1 octombrie.

Termenul de finalizare a lucrarilor fiind stabilit pentru 31 decembrie 2009. "Vom ataca, in prima faza, zona de canal care trece prin Timisoara. Speram ca pana in al doilea trimestru al anului viitor sa finalizam lucrarile pe portiunea municipiului pentru ca populatia sa nu fie deranjata de mirosurile care se vor degaja in urma dragarii", a precizat Bojin. In urmatoarele zile, reprezentantii Apelor Romane se vor intalni cu partenerii sarbi pentru a discuta despre parametrii in care va functiona canalul.

La finalizarea lucrarilor, canalul va putea fi traversat de vapoare usoare sau salupe. "Nu cred ca statul roman va investi pentru trafic comercial pe canalul Bega. Acest lucru s-ar putea intampla doar in cazul in care s-ar dovedi profitabil din punct de vedere economic", a sustinut Titu Bojin. Unul din marile avantaje, dupa finalizarea operatiunilor de dragare, va fi acela ca timisorenii vor putea face baie intr-o apa mult mai curata.

spot_img

Ultimele știri