Folosirea becurilor ecologice implica un tratament special de reciclare deoarece contin 5 miligrame de mercur, toxice pentru mediu si pentru om. Romania nu dispune la ora actuala de nici un astfel de centru. Singurele modalitati prin care utilizatorii de becuri economice le pot recicla sunt sa le duca la centrele de colectare selectiva sau sa le returneze dupa consum magazinului de unde le-au cumparat.
Exista insa o asociatie colectiva care se va ocupa cu „viata” becului de dupa colectare. „In momentul de fata, in Romania nu exista nici o facilitate de reciclare a acestor becuri. La nivel european sunt 54 de astfel de centre, iar cel mai aproapiat de noi este cel din Slovacia. Avem insa si unele informatii despre aparitia unuia si in Bulgaria”, spune Andrei Barbu, reprezentant al asocatiei.
Toate centrele de colectare selectiva care primesc becurile ecologice sunt nevoite sa ia contact cu asociatia, atunci cand se aduna o cantitate considerabila de deseuri. Asociatia va transporta deseurile la un centru de reciclare din alta tara. Dar toate acestea se vor intampla dupa ce studiile de piata se vor finaliza.
Pentru mai multe informatii viziteaza Gandul