Gandul: Apa imbuteliata – o aberatie ecologica care ne arde la buzunar

Apa in recipiente de plastic ori de sticla de diferite marimi, forme si culori: intreaga lume civilizata s-a obisnuit sa isi ia lichidul vital din comert. Nu mai conteaza ca marile firme de imbuteliere isi iau apa din acelasi loc din care provin si rezervele de apa pentru marile orase care ajung la fiecare robinet, din fiecare apartament. Comoditatea parea pana recent ca a invins, chiar si cu preturi exorbitante – o sticla de apa imbuteliata costa de 4000 de ori mai mult decat aceeasi cantitate de apa luata de la robinet.

Acum insa odata cu recesiunea economica, americanii (dupa ce au considerat o vreme ca este chiar trendy sa iti iei peste tot „petul” cu apa provenind chipurile din zone indepartate precum Irlanda) au declarat razboi obiceiului de a bea apa imbuteliata, un fenomen ce umple anual SUA cu miliarde de sticle de plastic – un dezastru pentru mediul inconjurator. De pilda, doar intr-un orasel din statul Connecticut, faptul ca echipa de fotbal a decis sa isi reumple sticlele cu apa de la robinet a insemnat, potrivit Le Monde, o economie anuala de 1800 de sticle de plastic si cel putin tot atatia dolari.

Mai este inca mult pana cand toata populatia Americii si a Europei va putea fi convinsa ca este benefic pentru mediu sa inceapa sa foloseasca apa de la robinet pentru baut (in SUA inca se consuma anual mai multa apa imbuteliata decat bere si lapte la un loc, productia atingand doar anul trecut 34 de miliarde de litri, ceea ce inseamna un profit de 12 miliarde de dolari pentru marile companii de profil), insa si primarii din unele mari orase s-au alaturat initiativelor civice. Astfel, dupa modelul primariei din San Francisco si al celei din Minneapolis, mai multe metropole americane au interzis cumpararea de apa imbuteliata pentru functionarii publici – s-au economisit in acest fel nu mai putin de 500.000 de dolari anual in fiecare oras! Asociatiile de studenti din toata America incearca sa faca acelasi lucru in cadrul universitatilor.

Anumite restaurante si-au insusit imediat ideea si acum refuza sa-si serveasca clientii cu apa adusa in sticle. Chiar si bisericile isi indeamna enoriasii sa renunte la acest lux cu efecte atat de dramatice asupra mediului.

17 milioane de barili de petrol irositi anual pentru apa imbuteliata

In plina criza a petrolului, problema consumului cu acest „lux”, de multe ori inutil, devine stringenta. Calculul este din nou simplu – doar in California se „deverseaza” anual 1 miliard de sticle de plastic – o cantitate pe care planeta ar descompune-o in 1000 de ani. Aceasta daca nu se ia in calcul si pericolul imediat – aditivii toxici eliminati de aceste PET-uri, care ajung…exact in panzele freatice! Aceasta si pentru ca, in una dintre cele mai evoluate economii ale lumii, nu sunt reciclate decat 16% din aceste sticle de plastic. Studiile arata ca apa imbuteliata are aceeasi calitate ca cea „municipala”, care ajunge la robinete (de vreme ce multe firme de imbuteliere isi iau apa chiar din acelasi rezervor, o filtreaza eventual si ii adauga anumite substante precum sare) sau, in unele cazuri, are o calitate inferioara celei de la robinet. In plus, pentru un singur litru de apa minerala sunt necesari trei litri de apa normala.

Pana la urma, tinand cont de energia necesara producerii de apa imbuteliata, de costurile ce tin de transport, de racire, de publicitate si apoi pentru debarasare de plastice, o sticla de plastic plina cu apa echivaleaza cu un sfert de litru de petrol (mai ales ca anual se consuma in jur de 17 milioane de barili de petrol pentru producerea sa, ceea ce se traduce si in 2,5 milioane de tone de emisii de dioxid de carbon). In Europa, exista doar o singura initiativa de acest fel – compania regionala de ape dintr-o regiune flamanda va pune in vanzare apa de robinet imbuteliata, pentru a demonstra ca apa de robinet din regiune este buna de baut si sigura, dar si ieftina si „prietenoasa” cu mediul.

Pentru mai multe informatii viziteaza Gandul

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri