Compania americana Saving Energy va investi 124 de milioane de dolari (circa 82 mil. euro) in constructia a doua fabrici de biodiesel, la Iasi si la Botosani. Constructia acestora va incepe in urmatoarele luni.
In aprilie, americanii de la Saving Energy Corporation vor perfecta parteneriatul cu Primaria Botosani, amplasamentul ales fiind o fosta zona industriala, in preajma depozitului Comcereal. Investitorul are nevoie de 3 hectare cu acces la calea ferata si a contractat deja rapita si soia pentru livrarea de biomotorina in tara, dar si in Ucraina, Republica Moldova si Rusia. Dupa 3 ani de la inceperea productiei, fabrica va folosi pentru obtinerea biocarburantilor si ulei de alge, de import.
Pe langa noile locuri de munca, veniturile la bugetul local vor spori prin impozite si taxa autorizatiei de constructie. Americanii au ca model afacerea de la Dorohoi, unde se obtine bioetanol din porumb dulce, care substituie cu succes benzina.
Asociatia Producatorilor Agricoli din Magdeburg, landul german Sachsen Anhalt, a arendat deja terenuri in Podu Iloaiei, judetul Iasi, pentru a fabrica biodiesel, din aceasta primavara. Daca fabricile amintite folosesc uleiurile vegetale, tot in judetul Iasi, statiunea Dancu foloseste energie regenerabila din deseuri animaliere. Un sistem alimentat cu dejectiile animale va genera biogaz folosit pentru incalzirea si iluminarea unor hale.
Energia verde, indiferent daca este obtinuta din materie prima vegetala sau animala, are caracteristici identice cu ale motorinei, benzinei sau cu ale gazelor, fiind insa nonpoluanta, pentru ca nu deriva din petrol, deseurile din fabricare fiind ingrasaminte de calitate superioara. Combustibilii ecologici sunt biodegradabili, reducand emisiile atmosferice extrem de poluante cu peste 50%. Mai mult, Uniunea Europeana subventioneaza cu 49 de euro fiecare "megawatt verde" obtinut in fabrici de biocarburanti.
Pentru mai multe informatii viziteaza Gandul