Gandul: 100 de angajati din industria nucleara a Frantei, contaminati radioactiv

Cel putin 100 de angajati de la o centrala nucleara din Franta au fost contaminati, miercuri, cu mici doze de radiatii, care nu le-au pus vietile in pericol, dar incidentul da apa la moara temerilor ca „ceva necurat se intampla” in industria nucleara din aceasta tara. Oficial, contaminarea a fost decretata de Agentia pentru Securitate Nucleara (ASN) a Republicii franceze drept „lejera”, pentru ca radioelementele descoperite in corpul angajatilor se situau „sub a 40-a parte din limita autorizata”, relateaza Le Figaro. Totusi, presa mondiala si adversarii energiei nucleare nu au putut trece cu vederea faptul ca incidentul a avut loc tot la centrala Tricastin (din departamentul Drôme, sud-estul Frantei), unde, acum doua saptamani, s-a produs o scurgere de uraniu slab imbogatit.

Atunci, circa 30 metri cubi de lichid contaminat cu uraniu s-au scurs intr-un rau, existand riscul sa fie contaminata panza de apa freatica. Desi ASN a comunicat ca, din pricina impermeabilitatii solului, acest lucru nu este posibil, autoritatile au preferat sa astepte mai multe zile rezultatele analizelor pana sa permita oamenilor consumul de apa neimbuteliata, irigatiile, inotul si pescuitul. Prefecturile din departamentele Drôme si Vaucluse au ridicat aceste restrictii, marti, tocmai cu o zi inainte de cazul de contaminare!

O industrie nesigura

Noul incident s-a produs exact la reactorul patru de la Tricastin, scos din functiune la 12 iulie si supus unor operatiuni de intretinere. Potrivit clasificarii ASN, contaminarea angajatilor este un „fapt lipsit de gravitate”. Totusi, pentru ca s-a produs la aceeasi uzina unde se presupune ca masurile de securitate au fost mult sporite de catre operatorul nuclear (cu capital majoritar de stat) Areva, speculatiile asupra sigurantei industriei nucleare in Franta se intensifica. Ingrijorarile sunt cu atat mai mari, cu cat complexul nuclear de la Tricastin este considerat a fi cel mai mare dintre cele gestionate de Areva, care obtine 80 la suta din electricitatea tarii din energie nucleara. Pe 600 de hectare, lucreaza 1.200 de angajati ai statului francez si 500 oferiti de firmele private care ofera servicii operatorului nuclear Areva.

Inca o lovitura pentru ambitiile lui Nicolas Sarkozy

Contaminarea angajatilor vine sa dea inca o lovitura ambitiilor presedintelui Nicolas Sarkozy, care ar dori sa sporeasca si mai mult aportul energiei nucleare la economia Frantei, pe care o prezinta publicului drept „sigura”, ba chiar doreste sa exporte tehnologie de profil in tari ca Libia. La sfarsitul lunii martie, Sarkozy a semnat un acord si cu premierul britanic Gordon Brown, care a permis, in teorie, accesul Areva si al altor companii franceze la dezvoltarea industriei nucleare din Regatul Unit.

La cateva zile dupa semnarea acordului, organizatia ecologista Greenpeace a trimis presei britanice un document de uz intern al ASN in care se vorbea de „numeroase deficiente” (cu posibile efecte catastrofale) ale modelului de reactor pe care francezii ar urma sa-l vanda britanicilor. Deocamdata, Marea Britanie nu a anuntat oficial ca ar renunta la cumpararea de reactoare nucleare franceze in valoare de 3,5 miliarde euro, dar exista temerea ca acest lucru s-ar putea intampla. Daca in Franta lobby-ul impotriva energiei nucleare nu este semnificativ (sau nu a fost, pana la incidentele din aceasta luna!), in state precum Regatul Unit si Germania proiectele in domeniul nuclear ale politicienilor aproape ca sunt „tinute in sah” de militantii ecologisti.

spot_img

Ultimele știri