Funinginea de la navele maritime este responsabila de schimbarile climatice

Funinginea provenita de la navele maritime comerciale contribuie la schimbarile climatice din zona arctica si au deja impact asupra comunitatilor din zonele de coasta din intreaga lume, arata un studiu amplu al Administratiei Nationale a Oceanelor si Atmosferei din SUA (NOAA), informeaza Earth Times. Navele maritime comerciale sunt responsabile pentru aproximativ 130.000 de tone metrice de funingine anual, ceea ce inseamna 1,7% din cantitatea totala.

Funinginea are 30% din capacitatea dioxidului de carbon de incalzire a atmosferei, absoarbe lumina soarelui, creeaza ceata si afecteaza modul de formare a norilor si a precipitatiilor, ceea ce influenteaza balanta temperaturilor intr-o regiune, arata studiul NOAA.

Estimarile arata ca transportul maritim va creste, la nivel global, cu intre 2 si 6 procente anual in urmatorii ani. In cazul in care transportul maritim se va extinde in zona arctica pe masura ce apele devin navigabile, cresterea emisiilor de funingine vor contribui la schimbarile climatice, mai arata studiul.

Cercetatorii au descoperit ca navele mari de tip cargo emit de mai mult de doua ori mai multa funingine decat se estima anterior. De asemenea, remorcherele emit aproape un gram de funingine pe kilogram de combustibil ars , de doua ori cat alte nave. Acestea emit particule daunatoare in zonele populate din cauza ca se deplaseaza in porturi.

„Remorcherele sunt o sursa imensa de funingine, cantitatea fiind subestimata in inventariile emisiilor realizate de autoritatile portuare”, a declarat Daniel Lack, reprezentant NOAA.

In cadrul studiului au fost cercetate emisiile provenite de la 96 de nave maritime comerciale pe durata verii 2006 in sud estul Statelor Unite. Anul trecut, cercetatori americani si germani au relationat poluarea provenita de la navele maritime cu zeci de mii de decese premature in zonele de coasta din Asia si Europa. Funinginea reprezinta un sfert din acea poluare.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri