Functionarii, invitati la reciclare

Functionarii din institutiile publice vor fi obligati,de anul acesta, sa colecteze selectiv hartia, plasticul, sticla si aluminiul in vederea revalorificarii lor. Legea privind colectarea selectiva, initiata de deputatul Sulfina Barbu,a trecut de Senat si mai asteapta doar avizul favorabil al deputatilor.

Text de RALUCA PETRESCU

Initiatoarea legii crede ca proiectul va fi adoptat si va conduce la o schimbare de mentalitate. „Legea este agreata si se bucura de sustinere. Eu cred ca va fi un mare pas de responsabilitate si un angajament al celor care lucreaza in administratia centrala si locala”, afirma presedintele Comisiei de administratie publica, amenajarea teritoriului si echilibru ecologic, Sulfina Barbu.

Potrivit reprezentantilor Asociatiei Green Revolution, sustinatoare a proiectului, legea ii va responsabiliza pe angajatii institutiilor si va ajuta Romania sa-si respecte la timp obligatiile in domeniul gestionarii deseurilor.

„Este o reglementare premergatoare implementarii unei directive europene. Potrivit acesteia, pana in anul 2017, sistemul de colectare selectiva trebuie extins la nivel national, iar legea le ofera timp autoritatilor sa puna la punct acest sistem”, sustine directorul de programe al Green Revolution, Corneliu Belciug.

1.300.000 de eco-bugetari

In ciuda legendarei inertii a autoritatilor publice, deputatul Sulfina Barbu crede ca implementarea sistemului nu va fi dificila. „Plec de la ceea ce s-a intamplat in Camera Deputatilor in cadrul proiectului-pilot «Parlamentul Verde». Parea imposibil la inceput, fiind atat de complexa cladirea, cu un numar atat de mare de birouri si cu mai multe institutii si diverse servicii conexe. Cand am demarat discutiile cu stafful tehnic, primul lucru care mi s-a spus a fost ca «nu se poate». Am demonstrat ca se poate”, explica deputatul.

La mijlocul lunii iunie, in birourile Camerei Deputatilor au fost amplasate 700 de cosuri speciale pentru colectarea selectiva in birouri si opt containere speciale pentru depozitarea acestora. In sase luni, au fost colectate 11,5 tone de hartie si carton, 3,5 tone de plastic si 0,5 tone de sticla.

Ca sa invete importanta colectarii selective si procedurile prin care hartia, plasticul si aluminiul se arunca separat, deputatii si personalul auxiliar au urmat un training si seminarii, au primit brosuri si au fost instruiti cu ajutorul unui grup de voluntari din ONG-uri.

Aceleasi etape vor fi parcurse si in celelalte institutii publice, urmand ca responsabilii desemnati sa administreze aceasta activitate sa fie controlati periodic, pana cand colectarea selectiva va deveni o obisnuinta. „Va fi mai dificil in unitatile sanitare, pentru ca sunt deseuri de alt tip, si in scoli. Dar si aici plecam de la un fond bun, pentru ca foarte multe scoli din Romania sunt implicate in programul «Eco Scoala», prin care s-a implementat deja acest sistem”, a mai spus Sulfina Barbu.

Potrivit angajamentelor asumate de Romania in momentul aderarii la Uniunea Europeana, cantitatea totala a deseurilor de ambalaje colectate in vederea reciclarii urmeaza sa creasca an de an pana in 2013, cand trebuie reciclate 55% din deseurile de sticla, 50% pentru metal, 60% pentru hartie, 15% pentru lemn si 22,5% pentru plastic.

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri