Francezii vor trebui, incepand de la 1 ianuarie 2008, sa achite o taxa daca achizitioneaza un autovehicul considerat drept poluant si, invers, vor beneficia de o prima de achizitionare daca se decid pentru un autovehicul considerat drept ecologic, a anuntat miercuri Ministerul francez al Mediului, informeaza AFP.
Taxele de prima inmatriculare, fixate in functie de emisiile de dioxid de carbon, variaza intre 200 si 2.600 de euro, in timp ce primele de achizitionare vor varia intre 200 si 1.000 de euro.
Un autovehicul va fi considerat drept poluant daca emite mai mult de 160 de grame de CO2 pe kilometru, asa cum este cazul pentru majoritatea autovehiculelor de teren (4X4).
Pentru autovehiculele cu emisii cuprinse intre 130 si 160 de grame de CO2 pe kilometru, care reprezinta aproximativ 45 la suta din autovehiculele achizitionate in prezent, nu se va percepe nici o taxa dar nu vor beneficia nici de o prima de achizitie. De aceasta prima vor beneficia doar autovehiculele cu emisii mai mici de 130 de grame de CO2 pe kilometru, adica aproximativ 30 la suta din autovehiculele care se comercializeaza in prezent.
Aceasta este prima masura concreta luata de la marea conferinta pentru mediu, organizata in luna octombrie la initiativa presedintelui Nicolas Sarkozy in ideea lansarii unei revolutii ecologice in Franta.
O taxa similara se aplica si in alte 16 state membre ale UE. In Romania, taxa de prima inmatriculare auto a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2007, iar Ministerul Finantelor a estimat ca veniturile generate de aceasta taxa vor depasi 220 milioane euro in acest an. Guvernul a adoptat, in aprilie, modificarile modului de calcul a taxei de prima inmatriculare, potrivit carora cuantumul taxei va scadea pe masura ce varsta masinii creste.
La sfarsitul lunii noiembrie, Comisia Europeana a trimis guvernului roman o noua scrisoare pe tema taxei de prima inmatriculare, ce reprezinta al doilea pas al procedurii de infringement (incalcarea tratatului) declansata de executivul comunitar la inceputul anului. Daca in doua luni de la primirea acestei a doua scrisori Romania nu-si modifica legea, Comisia va inainta cazul Curtii Europene de Justitie.
Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a avut zilele trecute o intalnire cu comisarul pentru impozitare si uniune vamala, Laszlo Kovacs, la sfarsitul careia a anuntat ca Guvernul Romaniei va emite in urmatoarele doua luni o Ordonanta de Urgenta prin care va fixa noile conditii pentru taxa de prima inmatriculare, in concordanta cu cerintele Comisiei Europene, cuantumul taxei urmand a fi „substantial redus”.