Uniunea Europeana si Franta au inceput sa lucreze la ce s-a numit cea mai importanta propunere legala a UE din ultimii cinci ani, un pachet de legi care are ca scop lupta impotriva incalzirii globale, informeaza Earth Times.
"Nu va fi usor. Va insemna foarte multa munca. Nicio alta regiune din lume nu a incercat asa ceva", a declarat Jean-Louis Borloo, Ministrul Mediul din Franta, in cadrul intalnirii informationale a Ministrilor de Mediu care a avut loc la Paris.
Chestiunea pe care incearca sa o faca Barloo alaturi de ceilalti ministri de mediu din UE este sa stabileasca o intelegere legala pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera din UE cu 20% pana in 2020, sporirea utilizarii energiei regenerabile cu 20% pana in 2020, si reducerea consumului de energie tot cu 20%.
Franta a anuntat ca elaborarea acestui pachet de legi este o prioritate de top pentru cele sase luni in care detine presedintia UE si sublinieaza importanta acestei probleme facand-o subiectul primei sale intalniri ministriale in calitate de presedinte UE.
Totusi, dupa cum a sugerat si Borloo, obstacolele dificile ar trebui sa fie depasite inainte ca un acord sa fie infaptuit. Neintelegeri ar putea interveni, de exemplu, asupra faptului cum ar putea cele 27 de state membre sa-si imparta eforturile si costurile in lupta cu incalzirea globala.
Potrivit planului Comisiei Europene, fiecare stat membru a oferit cate un obiectiv de reducere bazat pe emisiile inregistrate in 2005, primul an in care datele au fost disponibile cu acuratete pentru UE.
Propunerea a starnit controverse printre noile state membre precum Ungaria si statele Baltice, care au cerut recunoasterea faptului ca au facut reduceri majore a emisiilor in perioada 1990 si 2005, chiar daca reducerea se datoreaza prabusirii industriei sovietice si nu a politicilor guvernamentale.
Ministrul Mediului german Sigmar Gabriel, a declarat ca este convins ca Franta va reusi sa stabileasca un acord intre statele membre UE.