Fotografiile balenelor ucise de japonezi starnesc indignare

Fotografiile care arata o balena si puiul sau ucisi de o nava japoneza de vanatoare au fost descrise ca fiind ingrozitoare de catre ministrul australian al Mediului, Peter Garrett, informeaza Earth Times. "Cand am vazut pozele mi s-a facut rau si am fost trist. Este si mai trist cand te gandesti ca era si un pui ucis", a spus ministrul australian.

Japonia a negat ca ar fi vorba de un pui si acuza Australia de propaganda emotionala care poate afecta relatiile comerciale dintre cele doua tari.

"Programul nostru de cercetare necesita alegeri intamplatoare din populatia Antarcticii, specii de dimensiuni diferite. Fotografiie guvernului australian si rapoartele media au creat o propaganda emotionala periculoasa care ar putea afecta considerabil relatiile dintre tarile noastre", se arata intr-un comunicat de presa al Institutului de Cercetare a Cetaceelor din Japonia.

Fotografiile au fost facute de pe Ocean Viking, nava vamala australiana care supravegheaza vanatoarea de balene, pentru a aduna dovezile necesare unei posibile actiuni impotriva Japoniei intr-un tribunal international.
Peter Garett considera ca aceste fotografii dovedesc ca este un nonsens pentru Japonia sa sustina ca realizeaza cercetari.

"Cred ca este foarte clar din aceste poze ca este vorba despre uciderea nediscriminatorie a a balenelor. Sa sustii ca este in orice fel stiintific inseamna sa prelungesti minciuna care dureaza inca din prima zi", a adaugat ministrul Mediului.

Doi activisti Sea Sheperd, care militau impotriva vanatorii japoneze de balene, au fost sechestrati, luna trecuta, de echipajul japonez si au fost eliberati doar dupa interventia navei Ocean Viking. Lipsa combustibilului a fortat organizatia sa abandoneze protestul.

Australia si Noua Zeelanda, ambele tari vanatoare de balene pana in anii ’70, au preluat conducerea campaniei pentru stoparea uciderii balenelor. Aceste doua tari au acuzat Japonia ca vinde carnea de balena pe piata japoneza, sub pretextul realizarii unor cercetari stiintifice.

Foto; abc.net.au

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri