Foste platforme industriale din Bucuresti si Ilfov sunt poluate semnificativ

O parte dintre fostele platforme industriale sunt foarte poluate in urma ingroparii, de-a lungul timpului, a unor mari cantitati de deseuri industriale periculoase, se arata in Raportul pe 2008 privind starea factorilor de mediu in Regiunea Bucuresti – Ilfov, publicat pe site-ul Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului Bucuresti.

Alte platforme se afla intr-o stare deplorabila, din cauza cladirilor industriale sarac renovate si reamenajate ca depozite de marfuri.

Potrivit documentului citat, principalele surse de poluare a solului in Regiunea 8 Bucuresti – Ilfov sunt depunerile uscate si umede din atmosfera, depozitarea deseurilor industriale pe terenuri neamenajate corespunzator, deversarea de namoluri, slamuri si ape uzate pe terenuri agricole sau cu alta destinatie, chimizarea in exces a terenurilor si culturilor agricole, degradarea solului prin factori fizici a caror actiune este favorizata de practici gresite (despaduriri, lipsa unor lucrari de consolidare si aparare etc.) si poluarea cu plumb pentru zonele cu trafic auto intens. Unul dintre efectele incarcarii solului cu metale grele, sulf etc. este scaderea capacitatii productive si de suport a solurilor din regiune.

La nivelul judetului Ilfov, au fost identificate sapte situri contaminate in urma activitatilor industriale. Primul se refera la o suprafata de 30.000 de metri patrati contaminati incepand din 1972 cu poluanti anorganici din instalatii prelucratoare de metale neferoase. Situl se afla in proprietatea societatii Neferal si este situat in orasul Pantelimon. Din total, pe 16.000 de metri patrati se intinde un depozit de deseuri industriale, iar restul de 14.000 de metri patrati se afla sub poluare istorica din activitati desfasurate pe amplasament. Aici isi desfasurau activitatea societatile Acumulatorul – aflat in procedura de faliment – Neferal si IMNR – care detine un depozit cu substante cu potential radioactiv, aflat sub jurisdictia CNCAN.

Al doilea sit, din punct de vedere al marimii este Parc 2 Caldararu, apartinand Sectiei IV Caldararu din Schela Bolintin – Sucursala Videle a societatii Petrom, care cuprinde 14.640 de metri patrati si este amplasat in comuna Cernica. Aici poluarea a inceput din 1979, cu hidrocarburi petroliere din pierderi accidentale din rezervoare sau conducte.

Parc 2 Gradinari, proprietate privata apartinand Sectiei II Stoenesti din Schela Bolintin – Sucursala Videle a societatii Petrom, este localizat in comuna Domnesti. Acest sit cuprinde o suprafata contaminata de 1.100 de metri patrati, poluantii (hidrocarburi petroliere) provenind din pierderi accidentale din rezervoare sau conducte, incepand din 1969.

Parc 2 Bragadiru, apartinand Sectiei III Dumitrana din Schela Bolintin – Sucursala Videle a societatii Petrom, este al patrulea sit contaminat din judetul Ilfov. Acesta se intinde pe o suprafata de 1.450 de metri patrati si este amplasat la circa 300 de metri de aeroportul Clinceni, pe raza comunei Cornetu. Poluarea a inceput in 1971 cu hidrocarburi petroliere provenite, de asemenea, din pierderi accidentale din rezervoare sau conducte.

Urmatorul sit contaminat ca urmare a desfasurarii unei activitatii industriale este Parc 1 Bragadiru, apartinand Sectiei III Dumitrana din Schela Bolintin – Sucursala Videle a societatii Petrom, situat in orasul Bragadiru.

Suprafata sitului este de 1.650 de metri, poluantii fiind tot hidrocarburile petroliere provenite din pierderi accidentale din rezervoare sau conducte, incepand din 1967.

Parc 1 Jilava apartinand Sectiei IV Caldararu din Schela Bolintin – Sucursala Videle a societatii Petrom este alt sit, care se intinde pe 1.350 de metri patrati, langa penitenciarul Jilava, in partea de est, si soseaua de centura a Bucurestiului, in nord. Natura poluantilor si cauzele poluarii sunt aceleasi.

Ultimul sit, IFIN, este o proprietate privata contaminata cu deseuri de potential radioactiv, ce prezinta risc de radiatii. Situl este amplasat pe platforma Magurele si se afla sub jurisdictia CNCAN.

Tot in judetul Ilfov, exista si opt situri contaminate ca urmare a activitatilor agricole-zootehnice. Astfel, 2.000 de metri patrati, aflati in proprietatea societatii Picovit Rom-Impex, orasul Popesti – Leordeni, sunt contaminati cu poluanti de natura organica, din dejectii animaliere pastoase, ca si 5.000 de metri patrati, apartinand firmei Avicola Buftea.

De asemenea, 2.127 de hectare aflate in proprietatea Consiliului Local din comuna 1 Decembrie sunt contaminate cu nitrati, acelasi lucru intamplandu-se si in cazul CL Chitila (744 de hectare), Darasti – Ilfov (1.140 de hectare), Dobroiesti (741 de hectare), Jilava (1.929 de hectare) si Magurele (3.351 de hectare).

Tot in judetul Ilfov, pe suprafete mici, au fost puse in evidenta procese de poluare a solurilor cu ape uzate, namoluri de la statiile de epurare si reziduuri organice de la complexele agrozootehnice din zonele Peris, Jilava, Buftea, toate acestea avand ca efect reducerea productiei agricole cu 25 – 100 la suta.

Totodata, in cadrul sectorului zootehnic al agriculturii, pe teritoriul bazinelor hidrografice administrate de SGA Ilfov exista inca mari complexe de importanta deosebita atat din punct de vedere al gospodaririi cantitative, cat mai ales din punct de vedere al gospodaririi calitative a apelor. printre acestea se numara societatile Avicola Crevedia, Avicola Tartasesti, Avicola Buftea si Picovit – in bazinul hidrografic Arges, si Semtest Balotesti, Romsuintest Peris si INCDB Balotesti – in bazinul hidrografic Ialomita.

Tipurile de poluare a solurilor identificate sunt: degradarea lor ca urmare a activitatilor miniere, poluarea cauzata de iazurile de decantare, haldele de steril, depozitele de deseuri neconforme, poluarea produsa de reziduuri si deseuri anorganice (minerale, materii anorganice, metale, saruri, acizi, baze), poluarea cu hidrocarburi, etilena, amoniac, doxid de sulf, cloruri, fluoruri, oxizi de azot, compusi cu plumb etc. si poluarea cu petrol.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri