Primul forum european consacrat relansarii domeniului nuclear ca sursa "alternativa" de energie in contextul rarefierii resurselor si al luptei impotriva incalzirii planetare a reunit luni, la Bratislava, sub egida Comisiei Europene, circa o suta de politicieni, industriasi, producatori si experti, informeaza AFP.
In deschiderea celor doua zile de dezbateri, premierul slovac Robert Fico i-a salutat pe participanti subliniind ca preocuparea lor pentru relansarea conceptului de energie nucleara ca "solutie alternativa promitatoare" transmite un "semnal pozitiv lumii".
Iar omologul sau ceh, Mirek Topolanek, l-a sustinut: "Decizia de a inchide sau de a nu mai construi noi centrale nucleare este o decizie politica si ea trebuie respectata, dar majoritatea tarilor europene au opotat pentru alta solutie".
Slovacia, Republica Ceha, Franta, Finlanda, Lituania, Bulgaria fac parte din cele 15 tari europene /din 27/ care produc energie nucleara.
Forumul de la Bratislava deschide o "dezbatere fara tabuuri si fara substrat ideologic" despre productia nucleara, scopul lui fiind sa se integreze plenar in politica energiei comune a UE, completand energiile reversibile, s-a bucurat directorul Foratom (asociatie profesionala reprezentand industria nucleara in Europa), Christian Taillebois.
Caci pentru sustinatorii ei, nu exista nicio indoiala: "energia nucleara este in prezent prima si cea mai vasta sursa a productiei fara emisii de CO2", dupa cum asigura un "Program nuclear ilustrativ", prezentat la Bratislava.
Ecologistii si Greenpeace si-au exprimat rezervele fata de securitatea programului si a deseurilor radioactive, iar un grup de protestatari impotriva utilizarii energiei nucleare ti-au manifestat opinia agitand pancarte pe care scria "Nu atomului !" in fata hotelului care gazduia conferinta. Energia nucleara acopera o treime din electricitatea consumata in cadrul UE, potrivit cifrelor difuzate la Bratislava