In timp ce UE se straduieste sa indeplineasca obiectivul de reducere a consumului de energie cu 20% pana in 2020, subventiile pentru eficienta energetica dintr-un fond realocat in valoare de 8 miliarde de euro sunt inca nerevendicate, conform unui oficial al Comisiei Europene (CE), citat de EurActiv.
Marie Donnelly, seful Directoratului de Energie al Comisiei Europene, spune ca exista inca 8 miliarde de euro puse la bataie pentru reducerea consumului energetic din orasele europene.
”Modificarile aduse recent regulamentului prevad ca pana la 4% din Fondurile de Coeziune sa fie investite in eficienta energetica a cladirilor rezidentiale. Opt miliarde de euro sunt disponibile pentru asta si nu sunt contractati atat de repede precum am vrea”, a declarat Donnelly.
Potrivit EurActiv, din 21 decembrie, doar 205 milioane de euro din aceasta suma au fost solicitate de statele membre ale UE. Reprezentanta CE a anuntat ca va avea intrevederi cu agentii europene de energie si cu autoritati nationale pentru a cauta solutii de modificare a programelor operationale.
Cresterea economica, „decuplata” de la energie
”Calculele noastre indica faptul ca probabil nu vom atinge reducerea de 20% cu actualul set de politici publice. Tinta aceasta este o provocare si pentru ca ne va obliga sa <<decuplam>> cresterea economica de consumul energetic”, a mai spus oficialul. Pana in prezent, Donnnelly estimeaza ca UE a obtinut o reducere a consumului de 9-11%.
Principalele provocari cu care se confrunta factorii de decizie politica, spune ea, sunt cum sa reconcilieze diferitele niveluri de eficienta aplicat la diferite industrii si cum sa dezvolte o piata europeana a companiilor eficiente energetic (ESCO), care ar putea creste economisirea energiei la nivelul sectorului public si al celui industrial, in special in cladirile de mari dimensiuni.
Planul de Actiune pentru eficienta energetica in 2011 va viza, de asemenea, sectorul energiei si cladirilor, si mai ales cresterea gradului de constientizare despre piata ESCO. “Masura a inregistrat succes in statele unde a fost cunoscuta, dar nu este cazul tuturor statelor membre, deci trebuie sa incurajam dezvoltarea acesteia”, a declarat oficialul.
Una dintre consecintele actualei recesiuni a fost o incetinire a ritmului de renovare a cladirilor urbane. “Va fi greu de resuscitat acest sector, iar masurile ce pot fi introduse la nivel european pentru proprietarii de locuinte individuale pot fi mai putin eficiente decat cele pe care statele membre ar putea sa le ia”, a mai spus Donnelly.
Potrivit acesteia, UE pregateste un nou mecanism financiar care va dispune de aproximativ 146 milioane euro, buget destinat proiectelor de renovare a cladirilor.
Bani de la BERD pentru companiile romanesti
In Romania, companiile pot reduce consumul de energie printr-un program de finantare al BERD. Facilitatea de Finantare pentru Eficienta Energetica (EEFF) are ca scop promovarea investitiilor de eficienta energetica in sectorul privat din Romania, prin intermediul bancilor locale partenere.
Cu ajutorul acestei facilitati, companiile romanesti pot contracta imprumuturi de pana la 2,5 milioane euro pentru investitii ce vizeaza eficientizarea energiei, beneficiind de un grant de 15 procente din partea UE, la finalizarea cu success a proiectului. Pe langa finantare, companiile primesc consultanta tehnica gratuita din partea Tractebel Engineering, de asemenea, finantata cu fonduri europene.
Bancile participante din Romania sunt: Banca Comerciala Romana (BCR), BRD – Groupe Societe Generale, Banca Transilvania si CEC Bank.
Pana in prezent, 37 de companii romanesti au alocat 31 milioane euro pentru investitii in eficienta energetica, prin intermediul Facilitatii de Finantare pentru Eficienta Energetica UE/BERD. Prin intermediul acestor proiecte, se estimeaza economisirea a 687,000 MWh pe an.
Facilitatea de Finantare pentru Eficienta Energetica UE/BERD si bancile participante dezvolta in prezent alte 22 de proiecte de eficienta energetica in Romania, care vor beneficia de finantare in valoare de 17 milioane euro.
Foto: reuters.com