Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) asteapta, in perioada 1 – 29 octombrie, proiecte de finantare pentru impadurirea terenurilor agricle, informeaza Mediafax.
"Fondurile totale nerambursabile alocate acestei masuri de finantare sunt de peste 269 de milioane de euro contributie publica nationala si comunitara si vor putea fi utilizate pana in anul 2013. Implementarea masurii are ca scop imbunatatirea conditiilor de mediu in spatiul rural prin folosirea si gospodarirea durabila a terenurilor agricole prin impadurire", se arata intr-un comunicat al APDRP.
Nivelul platilor pentru infiintarea plantatiei forestiere se incadreaza intre 1.092 si 1.330 euro la hectar pentru infiintarea de plantatii forestiere in afara zonelor defavorizate si a siturilor Natura 2000 si poate ajunge pana la 1.520 euro la hectar pentru infiintarea de plantatii forestiere in interiorul zonelor defavorizate si al siturilor Natura 2000.
Masura este destinata prevenirii pagubelor produse de factorii naturali daunatori, reducerii eroziunii solurilor, imbunatatirii capacitatii de retentie a apei, cresterii calitatii aerului, producerii de biomasa, inclusiv masa lemnoasa de calitate, prin mentinerea sau, dupa caz si cresterii biodiversitatii.
La aceste fonduri pot aplica persoanele fizice si juridice, asociatiile si autoritatile publice detinatoare de teren agricol. Suprafata agricola propusa pentru impadurire trebuie sa fie de minim 0,5 hectare. Prima conditie pe care trebuie sa o respecte solicitantul este sa faca dovada detinerii terenului agricol eligibil pentru impadurire. Acesta trebuie sa fi fost declarat la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) in ultimii doi ani calendaristici si sa fi respectat in toata aceasta perioada si pe toata suprafata parcelelor propuse pentru impadurire Bunele Conditii Agricole si de Mediu (GAEC). Dovada se va face prin emiterea de catre APIA a unei "Note de constatare".
Prima anuala pentru lucrarile de intretinere a plantatiei, care se acorda pe o perioada de cinci ani incepand cu anul infiintarii plantatiei forestiere, este de asemenea diferita in functie de zonele geografice. Aceste costuri sunt fixe si sunt exprimate in euro pe an si pe hectar.
De exemplu, in zona de campie plata va fi de 1.336 euro esalonata pe cinci ani, in zona de deal de 1.155 euro, iar la munte suma pentru toti cei cinci ani va fi de 826 euro.
Prima compensatorie fixa anuala pe hectar pentru pierderea de venit ca urmare a impaduririi, pentru o perioada de 15 ani incepand cu anul infiintarii plantatiei, este de 215 euro pe an pe hectar pentru fermieri si 110 euro pe an si pe hectar pentru non-fermieri.
Cheltuielile cu intocmirea proiectului tehnic se suporta din sprijinul acordat prin masura si nu poate depasi 10% din valoarea eligibila a proiectului, in limita plafoanelor stabilite (70 euro/ha pentru suprafete de pana la 50 ha, 50 euro pentru suprafete intre 50 ha si 150 ha sau 30 euro pentru suprafete mai mari de 150 ha).
Beneficiarul va putea depune cererea de plata la Oficiile Judetene de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit ( OJPDRP) doar in perioada 1 martie -15 mai a anului, dar nu mai tarziu de doi ani de la semnarea contractului de finantare.