Un grup indonezian pentru conservare declara ca ar trebui sa-i fie rusine guvernului indonezian pentru aprobarea uneui decret prin care permite companiilor miniere sa opereze in padurile tropicale, platind doar 200 de dolari pe hectar pentru a inchiria mai mult pamant, informeaza Reuters.
Decretul prezidential din 4 februarie prevede ca firmele miniere vor putea folosi pamantul din padure pentru constructii, drumuri, exploatari miniere sau locuri de depozitare a deseurilor pentru doar 200 de dolari hectarul.
Indonezia a avut cea mai mare rata de defrisari in lume intre 2000 si 2005, potrivit Greenpeace, asta insemnand ca o suprafata echivalenta cu 300 de terenuri de fotbal a fost distrusa la fiecare ora. „Indoneziei ar trebui sa-I fie rusine de ea insasi”, a declarat Siti Maemunah, reprezentantul grupul de conservationisti.
Ea a explicat ca decretul ar face posibil ca si alte firme sa obtina permise pentru a opera in padure, adaugand ca presedintele Susilo Bambang Yudhoyono pare sa nu constientizeze problemele de mediu cu care se confrunta tara. Aceasta a cerut ca decretul sa fie revocat si a subliniat faptul ca documentul a fost elaborat la cateva saptamani dupa ce Indonezia a gazduit conferinta pe teme climatice de la Bali, unde unul dintre subiectele de top a fost reprezentat de defrisari.
Un alt grup ecologist, Walhi, a protestat fata de aceasta masura. ONG-ul indonezian a strans, de luni, mai multe donatii de la aproximativ 600 de persoane, pentru a cumpara peste 3 milioane de metri patrati din padurea protejata inainte ca firmele miniere sa cumpere pamantul.
Anterior decretului, firmele erau obligate sa asigure teren pentru a compensa suprafetele de padurepe care operau, de doua ori mai mult decat suprafata pentru minerit in Java si aceeasi suprafata oriunde in Indonezia. Insa potrivit noului decret, firmele miniere varsa bani intr-un fond de compensatie pe perioada contractului, bani care ar fi folositi pentru replantarea copacilor, a declarat Ahma dFauzi, purtatorul de cuvant al Ministerului Padurilor. „Este imposibil sa gasesti pamant nou pentru a replanta copacii care sunt taiati pentru activitati miniere. Nu putem face legi care sunt inaplicabile”, a declarat Fauzi.
Decretul se aplica pentru 13 firme miniere, dar si pentru companii de petrol si gaze sau implicate in transmiterea energiei sau companii din domeniul energiei hidro si geotermala.