Situl ornitologic Mlastinile Murani va beneficia de o finantare de 145.000 de euro pentru elaborarea planului de management, prin care acesta sa fie atat ocrotit corespunzator, cat si valorificat ca potential turistic, transmite corespondentul Agerpres.
Tina Banatean, reprezentant al Programul Operational Sectorial(POS) Mediu Timisoara, a declarat, luni, pentru Agerpres, ca proiectul face parte din POS si are ca principal scop conservarea durabila a zonei, mai ales ca, in anul 2007, acesta a fost cuprins in situl Natura 2000. "Situl ornitologic Mlastinile Murani, zona protejata, este important prin natura faunistica, implementarea proiectului demarand in februarie 2009", a declarat Banatean.
Situata la contactul compartimentului central al Campiei inalte Vinga cu Campia joasa a Timisoarei, acumularea Murani a fost conceputa pentru a atenua undele de viitura din amonte. Acumularea constituie un loc ideal de cuibarire si de popas in timpul tranzitului pentru un numar insemnat de pasari de apa. In aval de baraj, paraul a fost transformat intr-un canal si vegetatia acvatica palustra a disparut. Zona adaposteste o bogata avifauna cuibaritoare. Prin drenarea cozii lacului, la sfarsitul anilor 80, stufarisul a fost inlocuit de o pasune umeda. In prezent, numarul speciilor cuibaritoare s-a redus, dar pe luciul apei se pot observa, inca, specii cum ar fi: Podiceps cristatus, Anser anser, Anser albifrons, Anser erythropus, Aythya ferina, Anas plathyrynchos, Fulica atra. Tot in mlastinile Murani mai cuibaresc specii de Ardeide.
In urma cu trei ani, Consiliul Judetean Timis a emis o hotarare prin care, pe raza judetului au fost identificate 18 arii protejate, intre care se regasesc si Mlastinile Murani (ornitologic), alaturi de Insula Mare Cenad (mixt), Insulele Igris (mixt), Saraturile Dinias (pedologic), Pajistea cu Narcise Batesti (botanic), Lacul Surduc (mixt), Parcul Botanic Timisoara (botanic), Parcul Banloc (mixt), Padurea-parc Buzias (mixt) si Padurea Dumbrava (mixt).
Regimul acestor arii protejate, conservarea habitatelor lor naturale, a florei si faunei salbatice se supun prevederilor O.U.G. nr. 195/30 decembrie 2005, astfel incat detinatorii, cu orice titlu, de suprafete terestre sau acvatice aflate intr-o arie protejata au obligatia de a aplica si/sau respecta masurile stabilite de autoritatea competenta pentru protectia mediului. In ariile naturale protejate si in vecinatatea acestora sunt interzise: desfasurarea programelor, proiectelor si activitatilor care contravin planurilor sau regulamentelor ariilor protejate, schimbarea destinatiei terenurilor, distrugerea sau degradarea panourilor si indicatoarelor informative, a constructiilor, imprejmuirilor, barierelor sau a semnelor de marcaj, abandonarea deseurilor in afara locurilor special amenajate, accesul pe suprafata ariilor protejate cu mijloace motorizate.
Luni, la Timisoara, reprezentanti ai Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile au prezentat principalele proiecte de mediu din zona de vest a tarii si stadiul derularii lor, pe probleme de mediu.