Fertilizatorii permit plantelor cu un ritm rapid de crestere sa domine habitatul, blocand accesul speciilor de mici dimensiuni la lumina soarelui, se arata intr-un studiu recent, citat de BBC, care si-a propus sa demonstreze ca ingrasamintele reduc biodiversitatea.
O echipa de cercetatori de la Universitatea din Zurich a publicat studiul in revista Science, unde se arata ca, in conditiile in care cantitatea de azot si fosfor disponibila pentru plante s-a dublat in ultimii 50 de ani, este nevoie de controale stricte pentru prevenirea disparitiei speciilor.
Studiul pajistilor a aratat ca ecosistemele pierd din diversitate, dar, pana acum, cercetatorii nu au reusit sa descopere motivele. Acestia au lucrat pentru noul studiu cu doua ipoteze.
“Una este ca prezenta mai multor resurse a dus la o crestere a competitiei intre plante. Cealalta este putin mai mecanica. Atunci cand creste fertilizarea, creste productivitatea, ducand la o crestere a biomasei plantelor si a umbrei. De aici apare ideea ca lumina este resursa critica”, a explicat profesorul Andrew Hector, de la Institutul pentru stiinte de mediu de la Universitatea din Zurich.
Cresterea cantitatii de lumina de la nivelul inferior al culturilor a demonstrat ca nu competitivitatea mai mare este cauza disparitiei speciilor. Datorita permanentei competitii pentru lumina intre plante, oamenii trebuie sa controleze cantitatea de fertilizatori pe care o folosesc pentru a nu distruge echilibrul natural.
Foto: www.biology.ie